Nyheter

Vattenbrist hotar nu stora delar av södra Sverige

Nyheter Vattenbristen blir allt mer påtaglig i Sverige.

Det var länge sedan det var mycket vatten i Lagan. Nu är det tvärtom, vattenbrist i stora delar av södra Sverige.

Kommunerna Värnamo-Vaggeryd har inga förbud ännu mot bevattning men  det kommer varningar från SMHI.
– Den kommande månaden råder det vattenbrist i 15 av 21 län, skriver SMHI i ett pressmeddelande. Det är en ökning med tre nya län sedan sedan förra veckan.

Senaste länen som nu flaggar för vattenbrist är Skåne, Värmland och Halland.
I större delar av Norrland och sydöstra Götaland är nivåerna nära de normala för årstiden, uppger SMHI och SGU (Sveriges geologiska undersökning).

Även i de små grundvattenmagasinen, som personer med egen brunn i regel tar vatten från, är nivåerna under eller mycket under de normala för årstiden i betydande delar av Götaland och Svealand. I känsliga vattendrag som också är viktiga för dricksvattenförsörjningen är vattenflödena under genomsnitten för årstiden i stora delar av landet.

Orsaken till vattenbristen är den relativt lilla mängden nederbörd förra året. Även året innan var nederbörden under det normala. Detta har medfört att de stora vattenmagasinen, där bland annat kommunerna hämnat sitt dricksvatten, har en vattennivå under det normala.

För att få vattennivån att återställas krävs det nu betydligt större mängder än normalt behövs under flera månader för att få en normal grundvattensituation igen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vattenbrist hotar nu stora delar av södra Sverige

Blir väl bevattningsförbud snart. Men kom ihåg att det trots det är tillåtet att vattna med sjövatten om man har det. Har fått klara besked från länsstyrelsen.Vore bra om det klargjordes på denna sidan så slipper kanske folk irritera sig..

Råder bevattningsförbud i kommunen. Inte sett, Var framgår detta?

Redaktionen svarar: Nej, inget beslut. Vi förutsätter att kommunen annonserar om detta i vår tidning – om det blir förbud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *