Nyheter

Växer snabbast i länet: Hur ska kommunen se ut om tio år?

Nyheter Vid näringslivets frukostmöte på Elis i Vaggeryd presenterade näringslivschef Johan Thorsell, kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Abrahamsson (C) och kommundirektör Annika Hedvall läget i kommunen.

Annika Hedvall, kommundirektör

Annika Hedvall, kommundirektör, är först ut att berätta om bostadsbyggandet.

– Var i kommunen ska vi planera för bostäder? Vi växer snabbast i länet och vi har en prognos för i år att vi ska vara 14 478 invånare och det är en expansiv befolkningsprognos. Det är mer attraktivt att bo på landsbygden. När det gäller översiktsplanen är det viktigt att alla är med och tycker till och påverkar. Hur ska kommunen se ut om tio år? Var ska vi etablera företag och var ska vi bo? Vi jobbar med detaljplaner och planprogram, nu senast Yggen i Vaggeryd och Trolleberget i Skillingaryd, samt att fler bygglov beviljas på landsbygden. 

Johan Thorsell, näringslivschef och politikern Ulf Abrahamsson (C)

Ulf Abrahamsson (C) tror mycket på Hok. 

– Hok som tätort tror vi mycket på, då Stigamo växer. Det är intressant att se hur landsbygden växer. Vi beviljade 15 bygglov förra året på landsbygden och redan nu är det uppe i 20 stycken för året. Det är enskilda markägare som styckar av. Vi har haft en trög period i Skillingaryd. Trolleberget, i Skillingaryd, är planen några år framåt och Stenvadet i Skillingaryd där det planeras blandad bebyggelse likaså. Det finns ett stort intresse för vår kommun och det här är ett långsiktigt arbete, även när det gäller våra aktiva föreningar som driver ett fantastiskt arbete. Flyttar man till vår kommun behöver man också en förening. Vi är politiskt överens om att våra centrum är viktiga. Vi vill inte att kommuninvånarna ska åka till Värnamo eller Jönköping för att hitta förnödenheter och vi vill vara självförsörjande i kommunen. Vi tror på en småskalig hållbarhet och vi ska vara den lilla starka kommunen, kommenterar Ulf Abrahamsson (C) under frukostmötets tidiga timme. 

– När det gäller Östra Strand i Vaggeryd har den arkeologiska utredningen fördröjt. Undersökningen har inte visat några fynd, så snart kan vi starta arbetet i området norr om Hjortsjön. 

Johan Thorsell, näringslivschef, får många nya förfrågningar om etableringar varje vecka

Johan Thorsell, näringslivschef:

– Det går bra för våra företag. Vi har dock problem med leveranser och materialpris. På etableringssidan går det riktigt bra. Vi hanterar tre till fyra nya förfrågningar i veckan. Det är ett högt tryck att etablera sig hos oss. På södra Stigamo har vi ”1,5” tomt kvar att sälja och denna kommer säkert att bli såld innan årsskiftet. Vid kommunens mark norr om travbanan finns 15 intressenter och tio i kö. Nu lägger vi fokus på att bege oss ut och träffa företagare och vi har satt tisdagar som mötesdagar ute i verksamheten. Det känns roligt att få träffas igen, avrundar Johan Thorsell, kommunens näringslivschef. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Växer snabbast i länet: Hur ska kommunen se ut om tio år?

Vad är det specifikt som växer snabbast? Det kan väl inte vara befolkningsmängd när det inte finns boendemöjligheter.

Sist men inte minst även så att personal inom välfärdstjänster har löner man kan leva på och ha någon form av ljusa framtida visioner.
En arg arbetsmiljö gynnar inte någon förutom chefernas karriär som vill tysta och inte rapportera om missförhållanden.
Så ska det inte vara.

Satsa på att till exempel i Skillingaryd göra det attraktivt rent estetiskt så det ser inbjudande ut med huvudvägarna. Alltså skapa någon form av park känsla med träd, miljö, mötesplats, belysning bland annat.
Aktivitesmöjligheter för barn och vuxna, till exempel relax med äventyrsbad.
Och glöm inte fokusera på det som inte fungerar här nu. Som att ta hand om fastigheter, snöskottning, täta skogar som går göra fina stråk av, håliga vägar bland annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *