Nyheter

Vecka två kommer vaccinet!

Nyheter Antal nya fall per vecka ligger på en hög nivå. Belastningen på vården är hög med många som vårdas på sjukhus och i intensivvården. Det är ett allvarligare läge än i våras då vi aldrig tidigare vårdat så många för covid -19 som nu. Regionen sammanfattar och berättar om vaccinstrategi, vem och när

Det förekommer också en stor andel fall på kommunernas särskilda boenden.

Väldigt många har provtagit sig senaste veckan. Vi har bra kapacitet för detta. Totalt sett i länet är runt 15 procent av alla testade positiva.

Belastningen på hela sjukvården toppar och går över vårens nivåer. Antalet patienter på IVA inte riktigt lika högt som i våras men fler är kvar på vårdavdelning och behandlas med bland annat  högflödessyrgas. Det är ansträngt i hela systemet och alla får nu jobba mycket, även utanför covid-enheterna.

Skärpta allmänna råd
Från och med i måndags gäller nya föreskrifter och allmänna råd. Det är en liten skärpning i tonen jämfört med de regionala som gällde tidigare. Som enskild person är man skyldig vidta åtgärder för minskad smittspridning som att till exempel begränsa kontakter, resa säkert och så vidare. De nya råden ställer också högre krav på verksamhetsutövare.

Planering för vaccination pågår
Staten och Sveriges Regioner och Kommuner är överens om att vaccinering av covid-19 ska ske så snart det går under 2021. Det preliminära beskedet är att vi ska kunna starta vaccination av prioriterade grupper inom kommunal vård vecka 2 eller 3, 2021. När ett vaccin blivit godkänt kommer produktion och leveranser att komma igång med kort varsel. Planeringen för hur vi ska genomföra vaccinationen pågår i nära samarbete med kommunerna.

De som först kommer att erbjudas vaccin är:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.
  • Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan.
  • Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Därefter kommer vaccin att erbjudas till:

  • Övriga personer som 70 år och äldre
  • Övrig personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19
  • Övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper

Slutligen kommer övriga personer som är 18–69 år, och som inte tillhör riskgrupper, att erbjudas vaccin.

Det kommer att vara kommunerna som ansvarar för att genomföra vaccinationerna för brukare på särskilda boenden för äldre och patienter inskrivna i hemsjukvård och nära hushållskontakter.

Region Jönköpings län ansvarar för att vaccinera övriga grupper.

Dagsläget 
Onsdag 16 december vårdas 72 personer för covid-19 på länets sjukhus. 12 personer får intensivvård i Region Jönköpings län.

Överskrids kapaciteten kommer patienter att få flyttas till andra regioner i ett nationellt samarbete.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköping

Taggar

Dela


7 reaktioner på Vecka två kommer vaccinet!

Min uppfattning är att munskydd mest är placebo för själslivet. Folk i gemen klarar inte ens av att hantera ett munskydd, det är bara att titta på tv eller på bilder i tidningar för att man ska begripa.

Och vad händer med oss som jobbar i butik? Vi är otroligt utsatta. Möter människor varje dag som trots riktlinjer kommer in hostande för att de ”bara ska köpa en mjölk”…

Får gå emot strömmen lite. Har lyssnat på många diskussioner om vilka som ska vaccineras först. Borde inte säg 20–60-åringar som jobbar och är friska prioriteras? Det sägs ju att det är de som sprider smittan mest samt håller igång ekonomin i Sverige. Hur många smittar till exempel en 90-åring på Sörgården som inte är ute bland folk? Eller en 25-åring som jobbar på olika byggplatsen till exempel?

Ligger mycket i det du säger Karl – helt klart.
Men på ett humanistiskt plan önskar jag att äldre och riskgrupp är bland de första att få vaccinet, de har under lång tid tagit stort ansvar och levt mycket isolerat. Dags för dem att kunna börja leva och umgås!
Det är något som väldigt många yngre gjort mer eller mindre som vanligt hela tiden…

Förstår helt hur du tänker och att de jobbat hela sina liv – och att yngre troligen överlever corona om man får det, men man vet ju aldrig.
Som undrande skrev så tycker jag att de som jobbar i livsmedelsaffärer är en sorts riskgrupp också. Mat klarar man sig inte utan och alla kan inte beställa på nätet så dem hade jag gärna sett som en ”sorts riskgrupp”.

Karl. Även yngre borde klara av elementär smittskyddshygien – men det gör de ju uppenbart inte. Titta på bilder från Black Friday, hur folk betedde sig. Dessutom gravt oansvarigt av handeln att inte ställa in det jippot iår. Det är oansvarigt med många typer av sociala arrangemang.
Rent helkorkat var det av regeringen och folkhälsomyndigheten att komma med ”lättnader” i restriktionerna när man redan såg andra vågen komma farande.
Enligt min statistik dog förra veckan 44 svenskar per miljon invånare – det blir mellan 400 och 500 personer. I Danmark, Norge och Finland var motsvarande siffror 11, 6 och 8 per miljon. Sverige har ett organisatoriskt problem.
Risken att dö ökar successivt med åldern. De äldre är inte ”drivande” som Folkhälsomyndigheten brukar säga. Man kan inte heller såga att de äldre är medvetet vårdslösa, men en del är för dementa för att klara hygienen.
Det kan aldrig vara vaccineringens uppgift att kompensera för ett riskbeteende. Däremot borde kanske vissa yrkesrelaterade riskgrupper som butiksanställda med kassafunktion prioriteras upp. Men i huvudsak måste man kräva personligt ansvar och man måste vaccinera i de grupper där risken att avlida är grotesk.
Borde man inte kunna organisera det hela bättre så att vaccinerandet kan börja tidigare än vecka 2? Det dör ett halvt tusen människor per vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *