Nyheter

Vem bär ansvaret när något går fel?

Nyheter Idag den 6 september är sista dagen för inlämnande av synpunkter till Vaggeryds kommuns vindbruksplan. Här finns Vindkraftparken i Boarp Ideella förenings synpunkter till planen.

Mer synpunkter till kommunens kommande vindbruksplanen

Som vi tidigare kommenterat så är denna vindbruksplan en bra grund att stå på, förutsatt att samrådet nu inte kommer dränera denna på viktiga delar.

Den visar också på att det inte är så lämpligt med vindkraft i form av stora parker i vår kommun, för Vaggeryd är ju en riktig landsbygdskommun, här bor det människor i skogen.

Vad gäller oss i projekt Boarp  (no 25) så berörs vi inte av denna vindbruksplan, kommunen har sagt ja till parken i sin helhet, MPD har sagt nej pga av försvarets yttrande, men de har helt ignorerat oss boende och våra synpunkter.

Den 4/9 har Eolus överklagat ärendet i form att de vill ha mer tid, och samma dag lämnar då MPD ärendet vidare till Mark & miljödomstolen i Växjö. nu får vi vänta igen till den 30/9. Vi vet inte hur många gånger Bolaget nu begärt och fått mer tid, men vi vet att vi boende inte fick 5 min extra tid när vi frågade i juni 2014.

Visst känns det lite märkligt att efter tre års kamp säga det vi säger om denna vindbruksplan, och ovanpå allt, att det var vårt eget medborgarförslag som pressade fram denna vindbruksplan!

Då vi nu över åren fått se hur det går till i vårt avlånga land när beräkningarna inte stämmer, hur de drabbade dras i myndigheternas, domstolarnas och bolagens långbänkar, ingenting händer…..

Vindbruksplanen saknar ett glasklart tillägg om vem som bär ansvar, vem som betalar och vad konsekvenserna blir den dag då det står klart att Vaggeryd har fått sitt första vindkraftsproblem. Detta skulle säkerligen minimera risken för att något bolag tar chanser med ett dåliga underlag.

Notera också att 4 gånger totalhöjden inte ens är hälften av vad många nu anser vara ett säkert avstånd.

Att ni också lyssnat in de senaste rönen som påvisats i två oberoende långtidsmätningar är bra. Båda dessa har kommit fram till att ljud ifrån vindkraftsverk varierar ganska kraftigt, och att en total avsaknad av marginaler på 40 db nivån gör att man bör sänka värdet till just 35 db.

Variationen i den sk amplitudsmodulationen har i bägge dessa långtidsmätningar mäts till ca 2-10 dba, med ett medel på ca 5-6 dba, detta får anses vara en ganska kraftig variation.

Betyder att det under viss tid kan vara väldigt mycket över maxgränsen vid en bostads uteplats. Bra att ni också tar fasta på att det gäller att belysa problemen för varje enskilt verk.

Skillnaden är stor vad gäller förhållanden bostad-, verk-, väderstreck-, höjdskillnader- och terrängförhållande.

Bra att ni också kräver riktiga fotomontage för varje enskilt verk. Då finns det en chans för alla att förstå hur det verkligen kommer att se ut, normalt sett så slarvas det riktigt dessa fotomontage, i vissa fall rent skrattretande.

Styrelsen
VK Park Boarp Ideella förening
genom ordförande Ken Frick

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *