Nyheter

Vem tar vem

Nyheter Det preliminära valresultatet till kommunfullmäktige i Vaggeryd ger säkert flera ordentligt huvudbry om hur kommunen ska styras kommande mandatperiod

Som det ser ut så ökar socialdemokraterna och får 13 mandat, men för ett maktskifte krävs att andra partier byter sida. Femklövern som har haft majoritet tidigare har tappat och miljöpartiets uttåg innebär att det krävs nya konstellationer för att hitta en majoritet. Om Socialdemokraterna ska ta över behöver de hitta nya partners som är beredda att byta sida, till exempel Centerpartiet. Men det räcker inte utan det behövs flera för att få en ny majoritet. Ett alternativ kan vara att göra som Eskilstuna där Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet har styrt under den förra mandatperioden. Frågan är då om Moderaterna är beredda att släppa posten som kommunstyrelsens ordförande till Socialdemokraterna. I en sådan majoritet torde det vara klart att Socialdemokraterna vill ha den posten då de är större än Moderaterna och Centerpartiet tillsammans. Situationen kan förändras om även Kristdemokraterna är intresserade av att ingå en sådan majoritet.

Det finns säkert flera tänkbara varianter på kommande styre men Sverigedemokraterna verkar vara inriktade på att vara ett oppositionsparti. Intressant är att notera hur Liberalerna, Empartiet och Vänsterpartiet väljer att agera med sina mandat. De har tillsammans fem mandat och kan få en marginell position om de inte hittar vägar in i styrelser och nämnder.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *