Nyheter

Vem vill du se som pristagare?

Nyheter Kultur- och fritidsnämnden letar efter pristagare i Sophie Sagers Jämställdhetsutmärkelse, byggnadsvårdspris, idrottsliga prestationer och kulturpris som delas ut vid kommunfullmäktiges avslutning i december.

Arkivfoto; Andreas Svensson och Frida Söderberg tog emot förra årets byggnadsvårdspris

Senast den 30 september vill nämnden få in nomineringar till årets priser.

– Jag tror att förslagen har börjat kommit in. När vi träffas i oktober vet vi kanske mer och bestämmer träff med miljö- och bygg som vi samarbetar med i dessa utmärkelser. De som nominerats till byggnadsvårdspriset besöker vi såklart. Grundtanken är att prisutdelningen blir som vanligt, men det är för tidigt att svara på hur den kommer hanteras i rådande läge, så vi får återkomma till det senare, säger Sverker Bernhardsson (C).

När det gäller byggnadsvårdspriset kan fastighetsägaren ansöka själv om utmärkelsen eller så kan allmänheten föreslå lämpligt objekt. Byggnaden som kan vara en bostad, industri- eller affärsverksamhet ska vara i vardagligt bruk och det kan vara en ombyggnad där det kulturhistoriska värdet har tagits tillvara på, är en kontinuerligt väl och varsamt underhållen byggnad, byggnaden är en ny, väl anpassad byggnad i kulturhistorik miljö.

Idrottsliga prestationer delas ut till person som är boende i kommunen, eller tillhörande förening, ansluten till Riksidrottsförbundet och där föreningen har sitt säte i kommunen kan komma i fråga för utmärkelsen. För att utmärkelsen ska erhållas ska den idrottsmässiga prestationen vara SM-guld, eller högre som VM, EM eller OS-guld. Mästerskapet ska vara sanktionerat av Riksidrottsförbundet och utmärkelsen kan gälla junior, senior eller veteranmästerskap.

Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse syftar till att utveckla och förbättra jämställdheten i kommunen där kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Utmärkelsen är till att uppmärksamma och lyfta personer, föreningar, organisationer, studieförbund, skolor och företag som jobbar för ett jämställt samhälle.

Kulturpriset instiftades 1979 med syftet att stimulera konstnärligt skapande i Vaggeryds kommun, och att förmedla detta skapande till en bred allmänhet. För att få priset måste personen, på ett framstående sätt, själv skapat inom områdena musik, konst, teater, litteratur, hantverk, bildningsverksamhet eller hembygdsforskning. Priset kan också delas ut till en person som genom framstående insatser arbetat för att föra ut ovanstående kulturella verksamheter till en bred allmänhet.

Vaggeryds kommuns miljövårdspris tillfaller den eller de som utmärkt sig på ett ur miljösynpunkt förtjänstfullt sätt. Pris kan också utgå för att stimulera till insatser, åtgärder och kunskaper inom miljövården.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *