Nyheter

Vem vill markbereda vår skog framöver?

Nyheter Tingsrätten dömde idag maskinentreprenören till företagsböter på 2,5 miljoner kronor för att ha orsakat den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. Vad får det för konsekvenser?

Arkivfoto

– Vem vill markbereda våra skogar nästa sommar, undrar Annie Johansson från Kyllås, utanför Skillingaryd, och berättar vidare att domen föll idag angående stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Skogsentreprenören, som gjorde markberedningen, döms att betala 2,5 miljoner kronor för att ha startat skogsbranden där 14 000 hektar skog brann ned. Tingsrätten resonerar att det är allmänt känt att när markberedning görs, inför en skogsplantering, kan detta leda till gnistbildning och därmed brand.

– Vad får det för konsekvenser för entreprenörer och skogsbranschen? Att vara entreprenör och veta att man går i konkurs av att tända en gnista..? Det kommer påverka avtal och ansvarsfördelning mellan uppdragsgivare, vilket oftast är större skogsbolag, och den enskilda maskinägaren. Entreprenören gjorde markberedning i extremt torr skog, vilket inte borde gjorts, men det är skillnad mellan att orsaka en brand och stå till svars för alla de brister som fanns i hela räddningskedjan. När skogsbranden i Västmanland startade hade vi ingen nationell grupp som samlar resurser med personal, frivilliga och flygande resurser med mera. Många positiva förändringar har hänt sedan 2014, men hela räddnings-Sverige, skogsbruket och privata markägare har mer kvar att göra, menar Annie Johansson.

Fotnot; Skogskoncernen, som beställde skogsarbetet av entreprenören, frias enligt tingsrättens dom.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vem vill markbereda vår skog framöver?

För det första är detta tingsrätten och man kan väl utgå från att ärendet överklagas. För det andra – kan inte de som sysslar med markberedning ta en ansvarsförsäkring? Då blir det väl i siste ände vi skogsägare som får betala den försäkringen som en extra del i markberedningskostnaden? Eller är jag helt fel ute?? Kanske finns det inga bolag som vågar ta i en sådan försäkring??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *