Nyheter

Veteraner i hembygsparken

Nyheter Imorgon blir det veteraner av olika slag i Skillingaryds Hembygdspark.

Axel Toftgård med sin Fordson  [1/5]

Redskap i hembygdsparken  [2/5]

Redskap i hembygdsparken  [3/5]

Redskap i hembygdsparken  [4/5]

Redskap i hembygdsparken  [5/5]

Kulturarvsdagen firas i Hembygdsparken i Skillingaryd imorgon och dit väntas många äldre fordon, genom kortege, anlända till parken innan utställningen börjar.

Det är Tofteryd – Hagshults Hembygdsförening som tillsammans med Götaströms Fordonshistoriska klubb som arrangerar kulturarvsdagen som bland annat innehåller 1950-talets traktorer och tidigare hästredskap och vagnar som byggts om.

Hembygdsföreningen har samlat och bevarat ett antal gamla hästredskap från bygden som byggts om från häst till traktor omkring 1950. Detta var vanligt, billigt och enkelt på denna tiden när hästarna på gårdarna ersattes av dåtidens traktorer. Ombyggnaden av hästredskap och vagnar för fortsatt framtida traktoranvändning gjordes enkelt av bygdens händiga bönder eller med hjälp av dåtidens bysmeder. Många av dessa gamla vagnar och redskap har tyvärr skrotats. Det är därför roligt att kunna visa upp det som bevarats och ännu är i bra skick.

Götaströms Fordonhistoriska Klubbs Lantbrukssektions medlemmar visar upp sina fina tidsenliga och väl iordninggjorda traktorer från omkring 1950-talet med olika gamla hästredskap och vagnar som på denna tiden traktoranpassades på ett praktiskt sätt.

Denna visning påminner oss om traktorernas barndom och lantbruksredskap för ca 65 år sedan. Detta är ett fint Kulturarv. Kulturarvsdagen 8 september 2018 firas i hela Sverige och i år är det 30-årsjubileum. Det är Riksantikvarieämbetet som är huvudarrangör och samordnare för Kulturdagen i Sverige i samarbete med Hembygdsförbundet.

 

Dagens program är som följer; Traktorer med efterhängande hjulburna gamla redskap och hästvagnar kör sedan genom samhället och återsamlas i Hembygdsparken. Paraden omfattar de traktorer och redskap som idag kan köras på allmänna vägar. Från lunch och framåt är Hembygdsparken öppen där det är uppvisning av gamla traktorer (VolvoT22/24, Ferguson, Fordson, BM, IH med flera)

Körning samt presentation av efterhängande ombyggda hästvagnar, hösprätt, hästräfsor, potatissprätt, såmaskiner, slåttermaskiner, självbindare, potatissättare, harvar, släpräfsa, skumplog, gödselspridare och många fler.

Historik om traktorer och de olika redskapens användning har tagits fram och dokumenterats. Flertalet av redskapen och traktorerna har använts på gårdar i vår hembygd.

I Hembygdsparken finns kokkaffe och ostkaka tillsammans med vagn- och hantverksutställningen.

Text och foto; Kjell Boberg

 

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *