Nyheter

Vi får rött ljus

Nyheter EU har godkänt ett gemensamt "trafikljussystem" för att kategorisera smittorisken i länder och områden, utifrån antalet nya fall och andelen positiva tester de senaste 14 dagarna.

Detta trafikljussystem används för att illustrera hur Vaggeryd ligger till, och kunna jämföra med andra områden.

Sett till befolkningen har Vaggeryd haft 160 nya fall per 100 000 invånare, under de senaste två veckorna. Om Vaggeryd var ett land skulle det därmed få rött ljus.

26 kommuner och tre län (Uppsala, Örebro och Jämtland) skulle just nu klassas som röda, enligt EU:s gränsvärden. 180 av 290 kommuner och 17 av 21 län skulle listas som gula.

I hela Jönköpings län rapporterades 473 nya fall de senaste två veckorna, vilket är betydligt fler än under de föregående två veckorna. Värnamo kommun har just nu flest fall i landet, sett till sin befolkning. Kommunen har haft 488 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Rött ljus betyder att över 150 och under 4 procent positiva svar eller över 50 fall och 4 procent eller högre positiva svar.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vi får rött ljus

Väldigt intressant att det kan vara så stor spridning i så förhållandevis lika och närliggande kommuner. Den stora smittspridningen i Stockholm berodde (initialt åtminstone) på att människor i huvudsak utanförskapsområden utan svenska språkkunskaper/tog del av nyhetsutvecklingen och därför förstod hur vikten av att hålla avstånd, extra god hygien etc. Om liknande slutsatser kan dras att detta kan gälla även i Vaggeryds kommun bör nog ni politiker fundera på om inte informationsblad bör delas ut på flera språk till hushåll i kommunen för att hjälpa till att hålla nere smittspridningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *