Nyheter

Vi har bästa företagsklimatet i länet!

Nyheter Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat av alla kommuner i Jönköpings län om företagen får bestämma. – Man blir tårögd och varm i hjärtat. Det här är ett teamwork av guds nåde, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) under onsdagsförmiddagen.

Vaggeryds kommun har därmed förpassat Habo kommun till en andraplats i länet efter tre år på länets topplats. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rankning av det lokala företagsklimatet som presenterades vid klockan 09 under onsdagsmorgonen i Jönköping. Vaggeryds kommun hamnar således på plats 18 av landets totalt 290 kommuner och har klättrat sex placeringar uppåt sedan förra årets mätning. Anna Gillek, regionchef på Svenskt Näringsliv, kommenterade tidigare under dagen; ”Det är roligt att se att nästan alla länets kommuner fortfarande befinner sig på den övre halvan av rankningslistan”. 

Efter morgondagens omtumlande prisutdelning vände kommunledningen mot Skillingehus igen. Det var en känslomässig Gert Jonsson som ringde oss under förmiddagen och sa ”kan du komma och möta oss direkt, vi är bäst i länet”.

Inne på Gerts kontor på Skillingehus fanns den stora pokalen på bordet och näringslivschef Johan Thorsell berättar: 

– Svenskt näringsliv gör en enkätundersökning från januari till mars och från den enkäten får man ut en variabel som därefter kompletteras under sommaren med en statistikdel. Den är rätt så bred och omfattar många frågor, attityd, tillång till kompetens, upphandlingar och hur vi jobbar med olika frågor. 290 kommuner i landet och alla är med. Även om vi själva får ett bättre betyg kan rankningen göra så att vi hamnar längre ned i listan då andra kommuner är bättre. Vi blev inbjudna idag för att vi var topp tre i länet och jag hade redan förberett mig på ”försvarstal” om varför vi kom på tredje plats… men, så blev det inte, säger Johan. 

Gert Jonsson "Man blir alldeles hjärtevarm"

Vi ”konkurrerar” med tuffa kommuner i länet, såsom Habo, Gnosjö, Mullsjö, Värnamo och Tranås och att bli bäst i länet var det ingen som var beredd på.

– Det här är ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker, kommenterar näringslivschef Johan Thorsell.

Kenth Williamsson (S):
– Det innebär att företagen tycker att kommunen är bra. Vi har varit ute och besökt företag och organisationer och det här nära samarbetet är otroligt viktigt. Dagens prisutdelning är ett kvitto på att rätt arbete gjorts.

Gert Jonsson (M) är märkbart överraskad, glad och tacksam och berättar:
– Det handlar om näringslivsklimat. Många möten och samtal men också om hur man pratar om och med företaget. Finns det med företagshändelse i media, ja det gör det. Det här är ett teamwork av guds nåde. Nu fick vi ett kvitto. I avsnittet upphandling har vi ökat. Jag blev väldigt påverkad av förmiddagen, nästan tårögd. Jag hade lugnat ner mig en smula ändå när jag ringde till dig. Vi ser att Johan skenar i korridoren och det här går inte av sig själv,  men när vi fick priset föll allt på plats. Hur man jobbar i, på och runt arbetsplatsen, värdegrunden och alla hållbarhetsfrågor. Näringslivet har dragit med oss i detta. Vi är aldrig längre än ett telefonsamtal bort. Jag är stolt och det var en häftig känsla. Fick frågan om vem jobbar i näringslivfrågor och då blev svaret enkelt; det gör alla. Så många timmars arbete på olika håll, när man får ett kvitto så blir man så glad och känner att vi har nog jobbat med rätt grejer, det här är verkligen ett erkännande. Det är inte alltid så muntert och ibland är det också motigt, men sammantaget får man hänga i och ta nya tag.

Kenth Williamsson (S):
– Jag ser det också som en välfärdsfråga, bra tillgång till förskola och jobb. Kommunikation är en fråga som vi lyft oss i då det är lättare att få tillgång till oss, linje 500 är en av anledningarna. Vi har mötesplatser med både frukostar och företagsbesök. Det är ett lagarbete. Att slå Gnosjö känns rätt okej i dag, menar Kenth och småler.

Johan Thorsell, näringslivschef:
– Pokalen är vardagsgnetet vi har jobbar med. Att vara lite mer på tårna och vara lite bättre hela tiden. Pokalen innebär inte fyrverkeri utan här gäller det att gneta på, fila på detaljerna och bli lite bättre hela tiden. Spännande är att i vår kommun har vi en otroligt stor bredd i vårt näringsliv. Gnosjöandan är ett känt begrepp, är det Vaggerydsandan som gäller nu, kanske?

På frågan om hur kommunen ska jobba för att behålla pokalen även 2024, svarar Johan Thorsell;

– Vi siktar in oss på att bli på tionde plats i landet.

Kommuntrion summerar förmiddagen med ett ord:

Johan Thorsell: ”Stolt”
Gert Jonsson: ”Hjärtevarm”
Kenth Williamsson: ”Överraskande”

Fotnot: Sveriges bästa företagsklimat har Vårgårda kommun i Västra Götaland, för tredje året i rad. På andra plats kommer Danderyd, följt av Solna på tredje plats. Från Jönköpings län återfinns även i år hela fem kommuner på topp-50-listan; Vaggeryd (18), Habo (20), Mullsjö (22), Tranås (30) och Sävsjö (46). Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC

Kenth Williamsson (S), Johan Thorsell näringslivschef med pokalen och Gert Jonsson (M)

Rankningsrapporten kan läsas i sin helhet här

 

Taggar

Dela


7 reaktioner på Vi har bästa företagsklimatet i länet!

Enastående vad en pricksäker rekrytering med lång gedigen nationell och internationell erfarenhet kan åstadkomma i ett högt arbetstempo. Bra jobbat Johan.

Hoppas att ett lagarbete av Guds nåde skulle komma barn och unga till godo i kommunen också. Grattis till utmärkelsen!

Kul, grattis! Kan ni inte länka till undersökningen så man kan se hur de gjort undersökningen?
Redaktionen svarar: Rapporten finns längst ned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *