Nyheter

Vi kan inte elda upp våra sopor i framtiden

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) svarar angående gårdagens kritik där fastighetsägare i Vaggeryd, straffas för att man är miljömedveten, när de nya valen av sopsystem ska göras inom kort.

FNI införs 2021

– Vi får nu samma insamlingssystem, kvalité, ökad insamling och service i hela GGVV-regionen. Därmed betalar vi också lika mycket i alla de fyra kommunerna. Tidigare system har inneburit att vi eldat upp våra sopor. Detta är inte möjligt i en framtid, säger Gert Jonsson (M) och fortsätter;

– För många år sedan körde vi allt till en soptipp. Sedan ökade vi miljöeffekten med att elda upp våra sopor. Nu och i framtiden måste vi återanvända mycket mera av våra avfall för att bygga ett hållbart samhälle. De allra flesta invånarna i Gnosjö, Gislaved och Värnamo kommuner är nöjda och känner att de fått en ökad service och det blir lättare att leva hållbart med ett större miljötänk. Jag har fått till mig att många invånare i Vaggeryds kommun väntar på det nya systemet, avrundar Gert Jonsson (M).

Taggar
Fni

Dela


18 reaktioner på Vi kan inte elda upp våra sopor i framtiden

Vad säger ni om alla sopor som körs från Tyskland och andra länder som transporteras hit med lastbil och eldas upp i Torsvik. Ingen koll på vad det innehåller, men det skiter kommunerna i för de får bra betalt för att elda det här. Är det miljötänk?

På svar från Gert Jonsson att i framtiden inte bränna sopor, och då får inte SOPTIPPAR inte heller brinna? Hur göra då? Mn maler avfallet nu till pellets för att brännas, så även i framtiden kommer så att ske för att bli av med det, istället för att grävas ner. Men med MP hjälper nog en bön att VI FOLKET ska betala vad det kommer att kosta.

I Jönköping på på väg mot Gränna tömmer de en tunna på väg upp och en tunna på väg ner? i stället för att tömma bägge samtidigt.Dubbla jobb.

Vem tar kostnaden för ombyggnation så man får plats med soptunnorna? SÅM eller Kommunen?
För det man gör är ju att man tvingar folk att göra om då det inte finns någon specifik plats för dessa?

De som idag har en dörr på garaget blir helt verkningslöst och inte har något annat alternativ på tomten förutom att bygga om och få två svarta stora klossar stående.

Har också hört av folk som har detta system, de tycker att det varken är bättre eller smidigare snarare tvärtom!
Påminner om att vi lever i en demokrati = makten utgår från folket.
Dags att börja med folkomröstningar i frågor och fråga just folket!

Inte en dag för tidigt, för de som styrt kommunen verkar inte klara det så bra. Det har gått fel alldeles för många gånger nu.

Förmodligen töms tunnorna olika dagar så det blir att passa fler tillfällen för tömning. Ingen höjdare med detta tömningsytem halvfulla tunnor om du inte har stor familj. Dessutom dyrare för ägaren och inte kan det bli miljövänligt med två hämtningar. Men vi får vara glada att våra sopor kommer till nytta så det inte blir som på vissa floder i Asien en flod packat med skräp. Där kan vi snacka om rejäl sophämtningsbehov.

Ingen i Värnamo kommun som jag känner är nöjd. Det blir flugor och larver i tunnan, MYCKET ÄCKLIGT säger de. Locket till tunnan kan man inte ställa upp, de faller bakåt.

Förstår fortfarande inte varför det inte går att fortsätta väga avfallet/kärlen vid hämtning av det bara för att man byter till FNI och vad det har med eldning i nuvarande system att göra?

Om man väger det får man det bästa av två världar, dels sortering samt premieras de som dessutom minskar på sitt avfall.

Det är väl bara att väga kärlen innan man tömmer dem. Med dagens teknik kan det inte vara så svårt att lösa.

Avfallet är ju fortfarande, även om man väger det, separerat i de nya bilarna som hämtar det och efterföljande återvinning, biogasproduktion med mera påverkas inte och därmed bibehåller man som du säger ”kvalité, ökad insamling och service”.

Att samla in mer avfall och återvinna är självklart något vi alla behöver göra om vi ska ha en framtid på det här jordklotet men en minst lika viktig del är väl också att minimera onödig konsumtion med tillhörande avfall. Men den tanken verkar inte finnas med på agendan.

Eu har satt upp mål om insamling av plast, glas och så vidare.
De målen har Sverige överträffat med råge före dessa idéer med nytt insamlingssystem. Denna fråga var uppe när jag satt i kommunstyrelsen och jag hävdade att det kommer att fördyra för oss medborgare och visst skulle det så bliva. Men bara lite! Som vanligt har kostnaderna skenat och medborgarna har inget annat än att betala. Jag tvivlar på att kommunfullmäktige kan ändra på detta.
Eldar man upp matavfall i stället så får man ut 30 procent mer i energi. Jag håller med om att den ”rörliga” avgiften skulle vara rörlig och inte en fast som enligt förslaget. Men det är säkert en teknisk fråga som inte går att lösa för tillfället.

Men Gert Jonsson, du kan inte undvika o se här hur många som är emot det. Det är ändå så att vi lever i ett fritt land och måste få välja själva, och i detta fall blir vi tvingade till detta. Och behåller man det gamla så blir vi straffade med högre avgift. Hur kan man ens drömma om att ett pensionärspar kan fylla 740 liter på en månad??
Och betala 300-400 kronor i månaden för sopor, när man är pensionär, är väl lite väl saftigt. Många har ju knappt råd att köpa medicin som de måste ha. Ska man då prioritera soporna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *