Nyheter

Vi måste utveckla våra skolor

Nyheter "Jag måste säga några saker angående Jenny Larsens (ordförande i barn- och utbildningsnämnden) debattartikel vilken handlar om underskottet i barn- och utbildningsnämndens budget på 3 miljoner". Läs Marijo Corkovic (S) debatt här

Marijo Corkovic (S) debatterar

Jenny Larsen har glömt att vi hela 2020 försökt att få budget i balans. Prognosen visade i början på året att barn- och utbildningsnämnden skulle få ett underskott på 11 miljoner.

Vi har gjort kraftiga åtgärder, bland annat har vi minskat med 14-15 tjänster vilket har haft en negativ utvecklingen på våra barn.

Oavsett kraftiga åtgärder lyckades inte Femklövern hålla budgeten i balans. Nu säger hon att IKE (när våra barn går i någon annans kommuns skola), har påverkat underskottet.

Gällande IKE i gymnasiet har vi haft detta hela tiden, ibland större, ibland lägre antal elever, därför att vi bland annat inte har alla gymnasieprogram.

Gällande IKE i grundskolan, det har vi inte haft innan. Sista 3 åren har det ökat hela tiden.

Jag är inte förvånad över detta, därför att våra grundskolor generellt, är långt från attraktiva, med ett fåtal riktiga bra skollokaler och med klasser med över 35 elever.

När föräldrarna flyttar från Jönköping till Vaggeryds kommun så väljer numera flera familjer att behålla sina barn inom Jönköpings grundskoleområde. När de gör detta ökar grundskolans IKE i Vaggeryds kommun, och jag tror att det skall öka ännu mer i framtiden om vi inte gör något åt detta.

Femklövern säger att det är inget som vi kan göra något åt, den åsikten delar inte jag. Det är tvärtemot något som vi ska göra något åt.

Om vi hade byggt de tre skolor som vi hade i planeringen denna mandatperiod  (Sörgårdsskolan, Götafors Skola och Hoks Skola) är jag helt säker på att IKE skulle vara mycket lägre.

Hon säger också att sjukskrivningar har ökat och vikariat har minskat. Det är inte konstigt att vikariat har minskat när vår personal inte fick ta in vikarier för de två första sjukskrivningsdagarna.

Det har resulterat i att det är för lite personal i våra verksamheter vilket har haft en negativ utveckling på våra barn.

Gör om, gör rätt. Utveckla förskola och skola på långsiktigt hållbart sätt.

Marijo Corkovic (S)

Taggar

Dela


5 reaktioner på Vi måste utveckla våra skolor

Förskolor och skolor på landsbygden behövs för att hela kommunen ska vara levande och attraktiv. Alla vill inte bo i Vaggeryd eller Skillingaryd. Där det finns underlag för förskola/skola borde då prioriteras, även om det är på landsbygden. En annan anledning är också att små barn behöver ha en skola nära hemmet. En liten enhet med kortare beslutsvägar är också en fördel vilket blir en fördel för barnen. Jag tror också att många barn mår bra av det mindre sammanhanget. Det fria skolvalet ger oss konsekvenser men låt oss då tänka lite mer ur barnens perspektiv och låt inte all ekonomitänkande ta över helt och hållet.

Tack Marijo för att vi får mycket info om skolvärlden. Trevligt att barnfamiljer gillar boende i vår kommun men väldigt tråkigt att de samtidigt väljer bort kommunens skolor. För små barn behövs skolor nära hemmet, även nio kilometer skolväg är väldigt långt. Livet består inte enbart av skoltid. När skaffar ”Jönköpingseleverna” sociala kontakter hemmavid på helger, lov etcetera? Det är viktigt att bli en attraktiv kommun i alla livets delar. Annars blir Vaggeryds kommuns samhällen en sovstad som saknar fritids- och idrottsaktiviteter, butiker och liten kontakt med grannarna.

Säg mig hur vad är det 4 vaktmästare ska kunna sköta alla enheter och det gäller både skolor och förskolor. Hur ofta i vanliga fall besöker skolsköterskan eller skolkurator ytterskolorna. I dessa pandemitider är det väl aldrig men inte ofta i vanliga fall. Varför byggdes en idrottssal i miniatyr på Sörgårdsskolan. Den är nästan för liten för årskurs 3. Bygg ordentligt och sluta snåla. Allting verkar ju bli dyrare än planerat ändå. Höj skatten i kommunen om det behövs. Nya kommuninvånare genererar en kostnad innan de betalar för sig.

Mario nya skolor är ju en liten del av problemet. Bara för att man bygger en ny skola lär sig inte barnen mer. Detta kan man kalla en populistisk text från dig . Åtgärder som du kan få av mig efter 16 år på skolorna i kommunen.
1. Effektivare upphandling av datorer och surfplattor.
2. Stäng ytterskolorna
3. Värna om den personal som jobbat flera år och som bosatt sig i kommunen.
4. Minska personal på förvaltningen – öka personal på skolorna.
5. Börja med att bygga en skola inte tre, någonstans måste det börja.
6. Bli bättre på att söka de bidrag som finns.
7. Utbilda alla politiker i barn- och utbildningsnämnden så de har rätt kompetens att fatta beslut.
Fixar vi detta så kommer det att gå fint för det är väldigt mycket som kan vara bra också.
Mvh

Alla dessa småskolor hjälper inte. Personaltätheten kunde ökas på de större enheterna. Det är nio kilometer mellan Åker och Klevshult. Det samma mellan dessa orter och Skillingaryd. Svenarums skola gör ingen glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *