Nyheter

Vi var hetaste affärskommunen 2023

Nyheter Storaffär efter storaffär med logistikfastigheter har fört Vaggeryds kommun i topp räknat utifrån invånarantal. Etta när det gäller totalt omsättning blir som vanligt Stockholm, enligt färsk statistik som Värderingsdata har sammanställt åt Fastighetsvärlden.

Tidningen Fastighetsvärlden förmedlar: 

”Vaggeryds kommun har strax under 15 000 invånare och det attraktiva logistikområdet angränsar till Jönköpings kommun i norr. Under 2023 genomfördes här fastighetsaffärer som summerar hela 2,4 miljarder i kommunen. Det motsvarar 162 000 kronor per invånare. Det är fem gånger mer per capita än i huvudstaden och affärsvolymen kan bli rejält hög i den småländska kommunen även 2024″.

Vaggeryds kommun toppar därmed listan för hetaste affärskommunen för kommersiella fastigheter i landet under 2023. 

Högt på listan, räknat utifrån antalet invånare, hamnar även Sigtuna och Sundbyberg, den förstnämnda främst för logistikområdet Rosersberg där Arlanda, och den sistnämnda kommunen för transaktioner inom olika segment. 

Fastighetsmarknaden i Stor-Stockholm omsatte 64,2 miljarder kronor under 2023, enligt Värderingsdatas sammanställning. Det är tre–fyra gånger så mycket som i Stor-Göteborg och Malmö där affärsvolymen var 18,9 respektive 16,3 miljarder kronor. 

När det gäller kommunerna enskilt är det inga större överraskningar i toppen: Stockholm, följt av Göteborg och Malmö. 

Källa: Fastighetsvärlden

Från första spadtag på logistikområde 2021. Foto: Sara Mejving

Taggar

Dela


7 reaktioner på Vi var hetaste affärskommunen 2023

Fel.
Kommunen tjänar pengar på detta. Hur mycket vet vi när allt är klart men det är tvåsiffrigt i miljoner kronor som vi kan fritt använda till skattebetalarnas gagn,

Jag hoppas verkligen att de nya logistikexploateringarna inte är några kommunala förlustaffärer. Det jag vill påstå är att den kommunala taxan varit i underkant och kommunen borde profiterat mer på sin markreserv.

I skrivande stund finns det ett 40-tal fastighet till salu i kommunen. Tomter finns i Klevshult, Skillingaryd och Hok. Vaggeryd är på gång med nya tomter. Och Vsbo har 5 lägenheter för tillfället. Sedan finns det privata hyresvärdar i kommunen som det troligen finns lägenheter att hyra.
Att alla som jobbar i kommunen också ska bo här är en konstig tanke då många är beredda på att pendla från och till kommunen för att arbeta.

Det brukar ju vara attraktivt för kommunerna om de som jobbar även bor i kommunen så att skatten de betalar blir kvar i kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *