Nyheter

Viktiga frågor om skolans lokalsituation

Viktiga frågor om skolans lokalsituation

Nyheter Om själva budgetdebatten blir tam hettade det till under den frågestund som föregick måndagskvällens sammanträde med kommunfullmäktige.

Det var två skolfrågor som höjde temperaturen i lokalen.
Helen Kähr, som är rektor på Fågelforsskolan ville veta svaret på en för henne angelägen fråga:
– Vilka långsiktiga planer har ni för skolor och förskolor med stora renoveringsbehov, framför allt när det gäller inomhusklimatet?
Allan Ragnarsson: – Det tar vi itu med i den takt vi har möjligheter att göra det. Vi tycker att vi har hyfsade lokaler men behoven är oändliga, det finns alltid saker att göra. I den budget vi snart ska anta blir det återinvesteringar. Just nu brottas vi med hur vi ska få idéerna på plats.
Helen Kähr: – Det finns undervisningssalar med stort renoveringsbehov där det verkligen behövs göra något. Vad har ni för planer för dessa?
Allan Ragnarsson: – Jag vet att ni rektorer har stora befogenheter. Men när en rektor kan stänga en undervisningssal hur som helst, då är vi ute på hal is. Vi har flera andra saker som kräver pengar. Några konkreta löften kan jag inte ge om det som rektorerna kräver.

Kommunalrådet emeritus Evald Andersson ville veta vad som egentligen gäller kring Östra skolan i Vaggeryd.
– När man läser media om Östra skolan får man ena stunden intryck att skolan är så full av mögel att den inte kan användas. Nästa gång sägs det att det kanske inte är så farligt, att fläktarna inte var igång för att säkringarna gått och så vidare. Vilket är egentligen hälsotillståndet?
Allan Ragnarsson svarade att undersökningar gjorts, att inget är fel på byggnaden enligt den konsult som anlitats.
– Men barn- och utbildning vägrar att flytta in. Det kanske inte vore så farligt att flytta in vuxenverksamhet? Just nu känns det inte bra, men någon lösning ska vi försöka hitta.
Evald Andersson påminde om de miljonbelopp som lagts på Östra skolan, bland annat 1,9 miljoner för ett år sedan och undrade om Östra skolan inte borde användas när behoven just nu är så väldigt stora.
Ulf Abrahamsson: – Vi har fått tre föredragningar om Östra skolan i kommunstyrelsen. Enligt undersökningarna finns inga mätbara skadliga effekter i luften, men kan man garantera att skolan är frisk? Jag håller med om att det är konstigt att investera tre miljoner kronor, få skolan friskförklarad och sedan ändå inte använda den.
Ungefär så är läget på dessa viktiga skolfrågor just nu.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *