Nyheter

”Viktigt att man känner att man får något tillbaka”

Nyheter Byggen av vindkraftsparker har varit en het potatis i Vaggeryds kommun den senaste tiden. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén är liksom sitt parti en förespråkare för vindkraft. – Jag tror att det är viktigt att man känner att man får något tillbaka.

Regeringen vill bygga ut kärnkraften. Men att det ska kunna lyckas ser Daniel Helldén som orimligt.
– De planerna som regeringen har med kärnkraften, jag tror överhudtaget inte på dem. Det finns ingenting som tyder på att ett nytt kärnkraftverk finns på plats inom de kommande 20 åren. Det finns ingen som kan bygga till ett rimligt pris. Skulle de få till det så kommer det bli så otroligt dyrt så vi får enorma elpriser. Där tror jag regeringen låst in sig i ett hörn.

ANNONS

Han är också kritisk till att regeringen inte verkar vilja utveckla vindkraften.
– Vindkraft inser ju även regeringen att den behövs. Men problemet just nu är att de inte gör något för det. De vindkraftsprojekt som finns, många gånger så säger man nej.

 

Daniel Helldén tog tillfället i akt att träffa Rebellmorsorna när han var i Jönköping. Här stickar han lite på en röd halsduk. Foto: Henrik Skoglund

Debatten om vindkraft och framförallt byggandet av vindkraftsparker har gått het i Vaggeryds kommun. Daniel Helldén menar rent generellt att de som är kritiska möjligtvis skulle kunna ändra uppfattning om man får något för det.
– Jag tror att det är svårt att vara positiv om vinsten går någon annanstans. Men kommunen skulle exempelvis kunna få en del av vinsten. Jag tycker också att om man bor nära och om man blir direkt påverkad av det att man ska få pengar för det. Jag tror att om man ser vindkraftverket snurra och man vet att man får något tillbaka så ser man nog mer positivt på det, säger Daniel Helldén och tillägger:
– Det finns utredningar om detta. Men regeringen har valt att stoppa dem i byrålådan.


ANNONS


ANNONS


ANNONS

Kritikerna till vindkraft menar också att byggandet inverkar på naturen. Exempelvis när vägar till byggena uppförs.
– När man bygger upp verken kan det behövas vägar för att kunna transportera dem. Men när de väl står på plats så förstår jag det som att man återställer mycket.

Taggar

Dela


7 reaktioner på ”Viktigt att man känner att man får något tillbaka”

Miljöpartiet har missat tåget och står ensam på perrongen. Helldén har samma kunskapsluckor som företrädarna Stenevi och Romsson. Helldén går hellre hand i hand med internationella skatteparadisbaserade fondbolag och kinesiskt kärnkraftbolag, som dominerar marknaden, än att skydda Sveriges befolkning från intrång av hälsofarliga infraljud i bostäder, sovrum och inre organ.
De medicinska bevisen på skador på de små kapillära blod- och lymfkärlen med mera är nu så tydliga att forskare avråder för fortsatt utbyggnad av vindkraft.
Helldén stöder den röd-gröna EU-falangen som anslagit 1 000 miljarder euro till 10.300 meter höga vindkraftverk i Nordsjön och Västerhaven, som bildar nya ”bergskedjor” och fäller nederbörden i haven. Vilket normalt sker i kanten av Sydsvenska Höglandet. Riskerna för torka, vattenbrist, missväxt, mindre vattenkraft och rubbade ekosystem är uppenbara, med allvarliga konsekvenser för hushållen, näringslivet och samhällets hälso- och socialsystem. Vi är i ett värsta scenario endast 10 skördar bort.
Frankrikes högsta domstol har just förbjudit vindkraft och upphävt giltiga tillstånd, då folket inte getts möjlighet att medverka i beslutsprocessen. Låt Miljöpartiet ta sista tåget och försvinna som en parentes ut i historieböckerna.

Detta faller under korruption. I brottsbalkens 10 kapitel benämns mutan som en ”otillbörlig förmån”. Den kommun som tar emot ersättning för att bygga vindkraft är i mitt tycke korrumperad. Tycker att det är missvisande att ni kallar er Miljöpartiet när ni vill sälja naturen till högst betalande.
Att en Miljöpartist från centrala Stockholm ska komma hit och bestämma vad som ska göras är helt galet. Åk hem och bestäm något i Stockholm i stället.

@ Daniel Helldén, allt det är skrivit stämmer inte.
Den genomsnittliga tiden i för att bygga ett kärnkraftverk ligger på runt sju år. Förre veckan läste jag att Ukraina har börjat att bygga kärnkraftverk. De ska vara igång inom 4-5 år. Glöm inte att ett kärnkraftverk fungerar 60 år, medan ett vindkraftverk (om man har tur) 25 år.
Kärnkraft ger stabil el och det ökar inte elpriset. Att elpriset är så högt har mycket med vindkraft att göra. När det blåser har vi för mycket el som säljs till utlandet. När det inte blåser har vi en brist på el och behöver vi importera det dyrt från utlandet. Vår egen el, som vi först exporterade billig.
Miljöpartiet måste läsa in sig om vindkraft. Inte bara broschyren från dem ( ofta utländska) vindkraftbolagen, utan de oavhängiga forskningar.
Jag har trott att Miljöpartiet är för miljön. Eller hur?
Vindkraft är inte alls bra för miljö. Det sprider giftiga gasen SF6 mikroplast, Pfas, och så vidare. Naturen förstörs när man bygger vindindustrin. Vindindustrin kräver en stor infrastruktur som räcker från ett stort område utanför industriplatsen.
Kommunen kan få en del av vinsten! Bydgepeng/mutor menar du!
Närboende kan få pengar om de påverkas av vindkraft. Man kan inte betala en förstörd livsmiljö!
Tror du på riktigt att vindbolag återställer naturen? Även vid nedmontering återställer man inte naturen.
Du måste också ha läst att många vindbolag har gått i konkurs. Bolagen betalar lite och resten betalar vi, de svenska skattebetalarna.
Vindkraft är inte bra för olika miljöer. Inte för skogsmiljö, inte för arbetsmiljö, inte för livsmiljö, inte för hälsan, inte för klimatet och så vidare.
Det är en skam att ni kallas Miljöparti.

Det är dags att placera lite vindmöllor på alla höghus i storstäderna, då blir det annat i skällan!
Sitta i storstäder och säga att det är bra för landsbygden är endast för att de inte vill ha det nära sig.
Stockholms skärgård kanske skulle vara en bra placering annars, storstadsborna gör väl åt 25-30 procent av energin i landet och om de nu tror på att elen från dessa levereras i närområdet så vore det väl smartast att placeras i deras närområde…

Det där är rent trams!
För det första avvecklades fungerande kärnkraftverk i förtid, och man hävdar att det inte går att återstarta dem därför att delar tagits som reservdelar till andra kärnkraftverk. Det verkar som att man avsiktligt velat göra förstörelsen så irreversibel som möjligt. Men lika väl som man skulle behövt köpa nya reservdelar istället för de begagnade man flyttade – lika väl kan man väl köpa samma nya reservdelar och sätta in i de stoppade verken. Ingen har velat svara på varför det inte skulle gå. Istället ältar Miljöpartiet startsträckan för rena nybyggen av kärnkraftverk.
För det andra: Varför avvecklades kärnkraftverken i förtid? Bristande lönsamhet säger man. Men det hänger samman med regeringspolitiken, som Miljöpartiet var kraftigt insyltat i. Eller kanske rentav drivande?
För det tredje: Samma rent destruktiva skitargument om pengar till kommunerna återkommer ständigt. Men det vore att starta ett ”inbördeskrig” i kommunerna. Politiker i centralorterna beslutar om byggen i kommunernas periferier, men ”den lokala intrångsersättningen” går till centralorterna som slipper intrången. Pengarna borde i så fall istället oavkortat gå till dem som drabbas. Titta på vilken form Gislaveds kommun har och att det var i den smala tarmen norrut mot Bondstorp som de ville sätta vindkraftverk så förstår ni. Varför ville man ha verken där? Kunde det vara för att få eländet så långt bort som möjligt från centralorten? Men det var örnarna som stoppade den tanken.
Det finns mängder av kritiska synpunkter man kan lägga på Helldéns politik, men det skulle ta A4-sidor att sammanfatta.

Att ett miljöparti kan stödja och lobba för vindkraft är för mig helt oförståeligt. Stora kolsänkor förstörs genom avverkning och byggandet av vägar och uppställningsytor. Pollinatörer krossas i miljontal mot vingarna, rovfåglar dör, däggdjur flyr områderna. Vingarna slits och sprider mikroplaster. Stora mängder, stål, plast, betong, armeingsjärn måste användas och dessutom bryts mineraler till viktiga komponenter till vindkraften allra oftast i delar av världen där mänskliga rättigheter kränks och barnarbete nyttjas.

För att få mig som närboende mindre hatisk mot dessa skapelser så skulle de placeras på ett avstånd där det inte blir problem med buller, skuggor och hinderbelysning. Ett väldigt bra slternativ i denna kommunen hade varit på det enorma industriområdet på stigamo! Där passar en industri som denna!
Att kommunen får pengar är inget som får mig positivt inställd, de har redan slarvat bort nog med pengar på dåliga fastighetsaffärer och markköp, det är dessutom inte kommunen det berör utan de närboende. I en vindkraftsetablering tillfrågas markägare, kommun, länsstyrelsen och domstolar. Men boende blir näst intill omyndigförklarade och har ingenting att säga till om. Vi lämnas utanför diskussionerna och har inte kunnat påverka något alls!

Snacka om att inte vara i kontakt med verkligheten.
Om kommunen fick lite pengar så skulle vi som drabbas av dessa monster bli mer positiva.
Ja tjena. Inte nog med att vi drabbas av skiten. Kommunen skall få betalt.
Det kallas muta.
De återställer marken.
Jasså, var då, har det hänt?
När det inte blåser. Som just nu när jag tittar ut. Var skall då elen komma ifrån?.
Det spelar ingen roll om det står 1000-tals av dessa skrothögar i skogen och skräpar ner.
De producerar ingen el…
Vänligen
Lasse Olsson
Ekesås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *