Nyheter

Vildsvin gör julen mer klimatsmart

Vildsvin gör julen mer klimatsmart

Nyheter – Det viktigaste på julbordet är väl ändå skinkan, så varför inte välja vildsvinsskinka i år? Vildsvinskött är naturligt, gott och hälsosamt.

Vildsvinen har levt i det fria och innehåller inga tillsatser. Med det stigande intresset för att äta klimatsmart kommer alltfler svenskar att duka fram vildsvinsskinka på julbordet, tror Annette Petersson, Värnamo, på Svenska Jägareförbundet.

Vildsvinsskinka kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker och i många gårdsbutiker som också säljer viltfärs till köttbullarna, samt även rökta viltkorvar med mera.
– Fortfarande hejdas dock försäljningen av vildsvinskött genom regler som hindrar jägarna från att sälja eller ge bort vildsvinsskött direkt till privatpersoner och restauranger. Idag måste vildsvin först skickas till en vilthanteringsanläggning, som ofta ligger långt bort. Många jägare drar sig därför för att sälja vidare och behåller istället vildsvinsköttet i den egna frysen.
– Vi hoppas politikerna ändrar i regelverket så vi kan sälja vildsvinskött direkt efter att det trikintestats, säger Annette Petersson från Svenska Jägareförbundet.

Enligt de köttguider, där man beaktar olika slags påverkan på miljön, är viltkött det bästa valet med hänsyn till klimatet, biologisk mångfald och för att inga tillsatser används. Vildsvinsköttet uppfyller alla de krav som vi konsumenter idag ställer på ett bra kött som till exempel närproducerat, naturligt och smakrikt.

– Vildsvinsskinka är lätt att tillaga. Lika enkelt som vanlig skinka, men tillaga det på lägre temperatur och under lite längre tid, till dess att innertemperaturen visar på 64 grader. Se recept på viltmat.nu, hälsar Annette.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *