Nyheter

Vilket vin blev bäst i test?

Nyheter Nu har vi på redaktionen varit i gång igen. Den här gången var det dags för det som är mest populärt om några dagar.

Champagne, mousserande vin, brutt, cava… namnen är många och för de flesta kanske det betyder samma sak. Vi ska försöka att klargöra begreppen.

På Systembolagets hemsida finns att läsa:
Det som skiljer olika mousserande viner åt är ursprung, druvor, tillverkningsmetod och lagringstid.

Champagne är världens mest kända mousserande vin, men det är bara mousserande vin från regionen Champagne i norra Frankrike som får kallas för champagne. Här är klimatet så svalt att druvorna knappt mognar och det är det som skapar vinets höga fruktsyra. Bubblorna uppstår när man tillsätter socker och jäst till ett stilla vin och låter det jäsa en gång till på flaska. Det kallas för den traditionella metoden. Jästen äter upp sockret och på jästfällningen som blir kvar ska champagne lagras minst i 15 månader.

Cava däremot är Spaniens svar på champagne. Cava tillverkas, precis som champagne, enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Det är ett av världens mest exporterade bubbel. Av 252 miljoner producerade flaskor 2017 såldes omkring 65 procent utomlands. Cava måste komma från ett definierat ursprungsområde. Denominación de Origen, är området som består av 160 kommuner som producera cava och är spritt över hela landet, men över 90 procent av produktionen sker i Katalonien. Cava ska lagras i minst nio månader på sin jästfällning och Cava Reserva i minst 15 månader.

Prosecco kommer ifrån nordöstra Italien. Det görs på gröna druvan glera och är världens mest exporterade mousserande vin. Bubblorna får man när man tillsätter socker och jäst till ett stilla vitt vin, som får jäsa i en ståltank vid max 20 grader. Det kallas för ”tankmetoden”. Vinet lagras mellan 18 till 24 månader på tank innan det tappas på flaska. Vinet kategoriseras efter hur sött det är – från brut som är torrast till extra dry som är sötast.

Sekt är samlingsnamnet på allt bubbel som kommer från Tyskland och Österrike och dessa har ett visst tryck i flaskan. Här är ”tankmetoden” också den vanligaste formen av produktion. Här använder man sig av druvor, många olika, ofta importerade från Italien eller Frankrike. Varumärket är viktigare i ursprunget och priserna är ofta låga. Sekt anges ofta som Trocken, torr, eller halbtrocken, halvtorr.

Mousserande vin ser ut och smakar på olika sätt och tillverkas överallt i vinvärlden. Det alla har gemensamt är att de fått jäsa en gång till och innehåller därför bubblor.

Från början var det ett misstag – om vinet bubblade när det jäst klart, hade något gått fel. Det sägs att munkar vid klostret S:t Hilaire i Frankrike avsiktligt gjorde mousserande vin redan år 1531. Det som hände var att jästen slutade arbeta när det blev för kallt och fortsatte sedan att jäsa på vårkanten när vinet buteljerats.

Betygskalan nedan är 1 – 5, där 5 är högst.

Ernst

Ernst Mousserande vin. Ursprung Frankrike. 11 %.

Per: Fin flaska. Betyg: 3

Gert: För söt. Betyg: 2

David: Fruktig eftersmak. Möjligen äpple. Betyg: 2,5

Sara: Doftar druvor. God för att vara Ernst. Frisk. Betyg: 3

Betyg totalt: 2,65

Nosecco

Nosecco. Ursprung Frankrike. 0,5 %

Per: Vad var det här? Nej, inget för mig. Betyg: 1.

Gert: Ingen smak alls. Knappt så man kände att det var fuktigt i strupen. Betyg: 1

David: Fruktig. Smak av vindruvor och lime. Helt i min smak. Väldigt god. Betyg: 5

Sara: Besk, väldigt lättsam, smakar inte mycket. Betyg: 2.

Betyg totalt: 2,25

Pata Negra

Pata Negra Brut. Ursprung Spanien. 11,5 %

Per: Smakar bättre än vad det doftar. Mycket smak. Betyg: 2.

Gert: Eftersmak som inte är så god, kanske gamla druvskal. Bra bubblor. Betyg: 3.

David: Rakt på, det blir inte den här karaktäristiska smaken. Betyg: 3.

Sara: Fin flaska. Mycket frisk doft. Betyg: 4.

Betyg totalt: 3

Pongracz

Pongrácz Brut. Ursprung Sydafrika. 12 %.

Per: Smaken sitter i länge på gott och ont. Näst bäst i test. Karakteristik smak. Betyg: 3,5.

Gert: Smaken sitter i gommen. Jag hade druckit den om jag hade blivit bjuden, men kanske inte köpt själv. Rätt hyfsad ändå. Betyg: 3.

David: Känsla av päron i eftersmak. Lite besk. Lång eftersmak. Passar bra till ost. Betyg: 3.

Sara: Lite mer smak på denna. God. Passar bra till tillugg kanske ost. Betyg: 4.

Betyg totalt: 3,375

Prosecco

Prosecco. Ursprung Italien. 11 %.

Per: Klassisk nyårschampange. Doftar frukt. Betyg: 4.

Gert: Min favorit. Bra sting. Betyg: 4.

David: Inte torr som det står. Betyg: 4.

Sara: Klassisk. God. Betyg: 3.

Betyg totalt 3,75

Tobacco Road

Tobacco Road Sparkling. Ursprung Australien. 12 %.

Per: Svår… passar till medelsvensson. Den här går hem hos alla. Bra att bjuda på, alla tycker nog om den. Ingen bitter eftersmak. Kanske lite anonym. Men ett plus att det är bra pris. Betyg: 3.

Gert: Kraftig smak i början. Sen bara det försvann. Man behöver något att tugga till. Den är inte minglig. Den är mitt i, den är inte jättebra och inte jättedålig. Betyg: 3.

David: Fyllig. Fruktigt och rakt på. Jag skulle nog vilja ha kyckling till den här. Betyg: 3.

Sara: Den var inte dum. Lagom. Kan gillas av många. God mingeldricka. Betyg: 3.

Betyg totalt: 3

Taggar

Dela


1 reaktion på Vilket vin blev bäst i test?

Hej på er!

När det gäller prosecco så ska det stå ”brut” på flaskan för att det ska vara torrt .. ”extra dry” har alltid en sockerhalt på mellan 12-17 gram/litern. När det endast står ”dry” så är det deras sötaste prosecco, sockerhalten är då från 18 gram litern ända upp till 32 gram/liter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *