Nyheter

Vill anställa samordnare mellan skola och näringsliv

Nyheter I ett brev till kommunstyrelsen lyfter Jonas Pellgaard, platschef på AQ Enclosure Systems i Vaggeryd fram behovet av en samordnare mellan skola och näringsliv. Därmed har samordnarefrågan fått högsta aktualitet.

Pellgaard är också ordförande i den lokala styrgruppen för Teknikcollege som arbetar för att öka antalet personer som lämnar gymnasiet med den kompetens som behövs inom industrin.
Näringslivet har efterlyst en sådan samordnande tjänst, inte minst mot bakgrund av det stora kompetensbehovet inom industrin och det låga intresset för utbildning på industriprogrammet på Fenix. De här synpunkterna är väl kända. De var uppe till behandling när företrädare för skola och näringsliv samlades för två veckor sedan för att försöka reda ut begreppen.
Pellgaard beskriver nuläget så här:
• Vare sig årskurs ett eller årskurs tre på industriprogrammet har för tillfället några elever.
•  Elever som går på gymnasiets teknikprogram får inte den utbildning som gör dem direkt anställningsbara utan fortsatta studier.
• Tekniklärarna får kämpa för att hitta företag som är villiga att ta emot praktikelever.
• Samarbetet mellan kommunens högstadieskolor och Fenix sker inte naturligt.
• Tekniklärare på högstadiet som vill samarbeta med Fenix i teknikundervisningen får svaret att det inte finns resurser

”Arbetet är personberoende och det finns risk för att om några personer försvinner så faller utbildningen tillbaka flera steg.  Tankar och ideér finns men för att komma vidare räcker inte ideellt engagemang”, skriver Pellgaard.
Kommunstyrelsens arbetsutskott dryftade frågan. Vilka ställningstagandena blir framöver återstår att se. (S) är helt klart för.
– Vi röstade för att anställa en samordnare. Vi ser det som en förtroendefråga, vi kan inte backa nu när frågan gått så långt, säger oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) som fick stöd av partikamraten Berry Lilja.
Mot förslaget röstade Gert Jonsson (M) och Ulf Abrahamsson (C) medan Christer Sandén (KD) lade ned sin röst i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen formulerades så här:
Det initiativ som ordförande presenterade för Näringslivsrådet ska hanteras
enligt följande:
Följande tre punkter remitteras till barn- och utbildningsnämnden i syfte att få svar på hur dessa frågeställningar kan utvecklas och mötas samt bedöma om det kan ske inom eller utom nuvarande resurser.
• Att tillse att studenter får praktikplatser och kontaktnät inom näringslivet i vår kommun.
• Att tillse att näringslivets faktiska förutsättningar kommer tillbaka tillskola och på så vis höja kvalitén i den grundutbildning som skolan ska
ge.
• Att arbeta med eventuella äldre och förlegade föreställningar om hur både skola och näringsliv fungerar och arbeta utifrån hur det går att
skapa bättre och uppdaterade bilder hur både skola och näringsliv fungerar idag.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *