Nyheter

Vill begränsa talartiden

Nyheter Empartiet vill ha mer och fler intressanta debatter och lämnade därför in en motion till kommunfullmäktige.

Klas Gustavsson och Lennart Karlsson vill att ledamöterna ska hålla sig till sakfrågan och att en begränsad talartid införs. Arkivbild

– Att vi har lagt den här motionen är att vi vill mer intressanta debatter och det blir till att hålla sig till sakfrågan, säger Lennart Karlsson (EMP).

I motionen som inlämnades till kommunfullmäktige finns beskrivit att kommunfullmäktige är kommunens högst beslutande församling och att det därmed också är viktigt att ordning och reda hållas. Begränsad talartid är en reglering som skulle mötena intressantare och mer effektiva. Långa anförande och repliker är inte till nytta för ledamöternas arbete, allmänhetens intresse eller demokratins utveckling. Begränsad talartid är också en ekonomisk fråga menar Empartiet, då många och långa anförande drar ut på tiden och gör kommunfullmäktiges sammanträden dyrare, där en timma kostar 12 000 kronor.

– Vi har begränsad talartid vid allmänpolitiska debatter och då blir debatten kärnfull och effektivt, menar motionärerna Lennart Karlsson och Klas Gustavsson.

Motionen skickas till kommunstyrelsen för beredning.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Vill begränsa talartiden

Vänster och höger verkar ha enats om att begränsa diskussion och debatt inför beslut i Vaggeryds kommunfullmäktige.
Vad man borde ägna sig åt är motsatsen nämligen att öka demokratin. Till exempel parlamentariska gruppen är ingen nämnd med laglig beslutsrätt men används ändå som sådan ibland. En skärpning behövs om man önskar öka det politiska förtroendet.

Detta minskar knappast demokratin alls utan snarare ökar den! När ni i (S) har 3-4 som går upp och säger samma sak och prisar vår feministiska regering samtidigt så minskar intresset markant bland åhörarna. Tror det är vettigt med begränsad talarlista, inte minst för att ha kortare möten. Sitta till över 23-snåret är inte vettigt för de med småbarn heller. Ni får väl prata med varandra om vad som är viktigt att framföra som övriga partier gör.

Nej Pelle, jag försökte få konsensus omkring detta i parlamentariska utredningsgruppen. Det lyckades nästan, S var emot, därmed är inte det en framkomlig väg.
Nu får vi ta det den demokratiska vägen i stället. Förlaget finns ju färdigt, så det borde gå fort att få igenom det.

Detta har beslutas om i parlamentariska utredningsgruppen för cirka sex månader sedan. Vem sopade det beslutet under mattan?

Pelle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *