Nyheter

Vill förbjuda vattenskotrar på sjön

Nyheter Ett medborgarförslag till kommunfullmäktige inlämnades av Vaggerydsbon som vill att man tänker på miljön när det gäller Hjortsjön i Vaggeryd.

Hjortsjöns norra del. Arkivbild

Läs medborgarförslaget i sin helhet:

”De senaste åren har de börjat förekomma en hel del vattenskotrar och stora snabba motorbåtar på lilla Hjortsjön vilket är mycket sorgligt. Sjön har under alla år jag kan minnas varit en lugn sjö som lever upp till det som Vaggeryds kommun marknadsför sig med vacker natur som är grund för en aktiv fritid med idrott, motion och friluftsliv.

Sjön används både av motionssimmare, kanotister och fridfulla fiskare. De senaste åren har jag dagligen tittat ut mot sjön i fasa att simmare ska bli påkörda och kanoter ska välta. Hastigheten är hög och små barn som badar i sjökanten kan lätt slås omkull av vågorna som skapas.

Utöver detta tycker jag att i dessa tider när vi alla tänker på miljön så är det tragiskt att utsläppen på sjön ökar i hastig takt. Jag skulle vilja att ni diskuterar möjligheten att förbjuda vattenskotrar på Hjortsjön då det är en sjö mitt i tätorten, detta för att kunna bevara möjligheten till ett stillsamt friluftsliv som gynnar de flesta. Kanske skulle man även införa ett beslut att endast eldrivna båtar får köra i sjön, för att få ner hastigheterna och för att göra en insats för vår miljö”

Medborgarförslaget lämnades till kommunstyrelsen för beredning och beslut, som därefter delges ledamöterna i kommunfullmäktige.

Taggar

23 reaktioner på Vill förbjuda vattenskotrar på sjön

”I Sverige får man enligt vattenskoterförordningen endast köra vattenskoter i allmänna farleder samt inom områden där länsstyrelsen har beslutat om undantag från det generella förbudet”

Är det inte lite onödigt arbete att lägga tid på att förbjuda något som alltid varit förbjudet?

Hur kan någon ens ha missat detta?

De stora skyltarna med siffran ”5” på betyder maximalt fem knop (9 kilometer i timmen). Det är alltså bara lite snabbare än en rask promenad. De flesta åker minst det dubbla.

Har ni inget bättre för er, ska allt förbjudas som är kul bara för att ”några” blir störda när dom sitter på sina villatomter. Tror nog det finns bättre saker att förbjuda i så fall, skadlig politik exempelvis.

Hej och hå, där kom en förbudsivrare till. Låt trafiken flyta på sjön, det är ju max 2-3 jetski som kör på sjön, blir inte många minuter i veckan.

För det första, vad är det för förslag?
Båtar, vattenskotrar har funnits i alla år och har aldrig vart något problem över huvudtaget.
Personen i fråga kan man konstatera aldrig haft båt som intresse, inte vattenskoter heller utan stör sig bara på det.
Vad har detta att göra med att Vaggeryds kommun marknadsför sig som friluftsliv, idrott, motion? Det är snarare att begränsa än att ha möjlighet till frihet.
Man kan ju inte heller hålla sig för skratt för att försöka dra in barn i det hela som att ”de kan slås om kull av vågorna som skapas”
Detta är en person som bor i närheten som stör sig på andras intressen. Att förbjuda något för man inte tycker om det själv vore förkastligt.

Som ovan skriver de är på sin höjd 2-3 vattenskotrar på ungefär 13.000 personer. Hur kan det vara ett problem när vi har så pass kort sommar som vi har i Sverige.

Denne avundsjuke människa har säkert en dålig ekonomi eftersom han själv inte har någon med hade säkert gärna provkört om han blivit tillfrågad!

Förbud är ett förbud! Man kan icke välja att göra si eller så, oavsett om det är 3 stycken vattenskoters eller 130 stycken. Lagen skall följas oavsett!

Vattenskoter hör inte hemma i en insjö, lika lite som att ligga bakom Hjortsjövägen med bil i 80 km i timmen på en gång och cykelväg.
Om folk tycker det är roligt att skjuta fritt med sitt vapen i skogen, skall även det vara accepterat i såfall.
Det handlar inte om att ha roligt eller ej. Det handlar om moral och etik

”Genom en dom från EU-domstolen har den svenska vattenskoterförordningens giltighet ifrågasatts. Resultatet av detta är att det i dagsläget inte bedrivs någon tillsyn utifrån reglerna i vattenskoterförordningen. Däremot gäller miljöbalken och allmänna sjötrafikregler även för vattenskoter.”

Man måste läsa hela texten i förordningen…

Vattenskoterförordningens giltighet har ifrågasatts genom en dom från EU-domstolen vilket gör att det idag inte bedrivs någon tillsyn utifrån reglerna i förordningen. Däremot har du som kör vattenskoter ansvar för att följa sjölagen och de sjövägsregler som gäller. I de fall då det inte görs utför Sjöpolisen åtgärder på samma sätt som mot andra fartyg.

Varför svart eller vitt?
Släpp farten fri 1-2 dagar per vecka under icke fågelhäckningstid. Jetski, vattenskidor mm under en begränsad tid. Stör lite då, men lugnt i övrigt ett sätt att utveckla sjölivet i Vaggeryd.
Hur förhåller det sig med alla stora bryggor på kommunal mark? Fritt fram för alla att lägga jättebryggor? Eller är det fritt att nyttja för alla?

Alla bryggor som ligger i sjön kan nyttjas av alla då de ligger på kommunens mark. Använder man sunt förnuft så är det inga som helst bekymmer att samsas på sjön och hålla de 7 knop som gäller och hålla avstånd.

Är det inte bättre vi förbjuder alla bilar, vattenskotrar, motorcyklar, och även cyklar för det händer att vissa kör för fort ibland.
Och ska man gå utanför dörren får man fråga om tillstånd, för det händer att människor är elaka mot varandra ibland.
Sen kan vi sitta där med våra regleringar och gnälla om vart all frihet tog vägen för någon enstaka inte skötte sig…

Varför inte bara fylla igen pölen.. Då slipper världspoliserna både båtar och knott..
Fåglarna har ni redan grävt en förmodligen billig sjö till i Skillingaryd..

Mycket låg nivå i kommentarsfältet. Skärpning! Nu får vi gemensamt hoppas att medborgarförslaget tas emot med positiva besked och det blir ordning och reda på vår fantastiska sjö Hjortsjön i Vaggeryd.

En bro över Hjortsjön kanske skulle hjälpa? Eller några stycken? Då skulle det bli fysiskt omöjligt att köra vattenskoter i sjön!
Men som vanligt är det ju Skillingaryd som får allt i den här kommunen!

Jag håller med Undrande, fyll igen pölen så kan ingen gnälla om vågor, översvämningar, ev drunk risker, motorfordon och att vi skrämmer fiskarnas hem. Tänk alla som kastar skräp och urinerar i vattnet också. Människor är den bidragande faktorn till allt, förbjud människor i Hjortsjön.

Helt riktigt Mats. Snart styrs hela Sverige av människor som vill agera världspoliser.
Måste vara mycket bättre för miljön att man anlägger vägar runt dammarna för att kunna titta på fåglarna från bilen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *