Nyheter

Vill ha stöd för anhöriga – förslaget avslås

Nyheter En invånare upplever att det saknas professionellt anhörigstöd i kommunen. Men medborgarförslaget avslås nu med motiveringen att det redan finns.

Foto: Sara Mejving

Upphovspersonen till medborgarförslaget upplever att det saknas stöd för anhöriga till svårt sjuka personer.
”Många anhöriga befinner sig i en svår och pressad situation och många mår psykiskt mycket dåligt”, står bland annat att läsa i förslaget.

Skribenten hänvisar också till att det enligt Socialstyrelsen är viktigt med stöd till anhöriga och föreslår därför att Vaggeryds kommun ska samarbeta med andra kommuner för att kunna erbjuda ett professionellt stöd.

Socialnämnden avslår nu förslaget med motiveringen att man redan utför anhörigstöd utifrån socialstyrelsens vägledning och lagens intentioner.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vill ha stöd för anhöriga – förslaget avslås

När vi hade svår cancersjukdom i familjen för ett antal år sen fick vi inte ens ett samtal.
Anledningen skulle vara att sjukhuset erbjöd sådant.
Det som de erbjöd var 10 minuter utan sekretess då personen skulle sluta sin tjänst efter samtalet och någon ny var inte aktuell då det fanns privata alternativ enligt sjukhuset.
Och nej, något sådant hittade vi inte heller här i kommunen.
Är dock inte förvånad över att inte ens dessa lagar följs då inget annat följs eller fungerar i kommunen.

Var finns detta proffesionella stöd? Professionella anhörigstödjare ska kunna ha ett samtal med anhörig och veta att alla sådana sker under tystnadsplikt utan att man ber om det. Jag bad en gång om samtal och får veta , mitt i samtalet, att det jag säger kommer att föras vidare. Det är inte professionellt att bemöta anhöriga på det sättet. Jag skulle vilja veta på vilket sätt kommunen följer socialstyrelsens riktlinjer. Man måste vara blind om man inte ser hur det brister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *