Nyheter

Vill införa ny körkortsform för 16-åringar

Nyheter Prickfria A-traktorförare ska ges möjligheten att uppgradera sina körkort. Det föreslår riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller (KD) tillsammans med partikamraten Magnus Jacobsson (KD) i en motion till riksdagen.

Läs motionen i sin helhet nedan: 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utredning att införa en ny körkortsform för personer fyllda 16 år i enlighet med motionens förslag och tillkännager detta för regeringen. 

Motivering

Under de senaste åren har intresset för att köra A-traktor ökat enormt och för ungdomar som bor där det inte är praktiskt möjligt att åka kollektivtrafik innebär det en frihet. Det underlättar logistiken för hela familjen och ger möjlighet för ungdomar att delta i idrotts- och föreningsaktiviteter. Många av dessa hade inte haft den chansen om de inte kunnat ta sig till aktiviteter på egen hand. 

Tyvärr har också olyckor ökat dramatiskt vilket på ett sätt är en naturlig konsekvens när fordonstypen blir vanligare men också till följd av olovlig körning och otydliga regler.

Nu har äntligen Transportstyrelsen kommit med en rad bra förslag på förändringar. Bland annat om bälteskrav, krav på vinterdäck och krav om utbildning på fyra hjul. Dessa regelförändringar är välkomna men borde ha gjorts för länge sedan.

Då många av fordonen är av hög säkerhetsstandard eftersom de är ombyggda ”vanliga” bilar bör det dock finnas en möjlighet till revidering av regelverket gällande hastighetsbegränsning. Ett förslag som Transportstyrelsen inte fört fram. 

Kravet för den nya körkortsformen, att man ska ha kört felfritt i minst sex månader, blir en morot att köra lagligt. På så sätt kan vi nå en mer trafiksäker miljö samtidigt som ungdomar får en körvana att ta med sig till det ordinarie körkortet.

Av denna anledning bör riksdagen ställa sig bakom en utredning om att införa en ny körkortsform, som innebär att personer fyllda 16 år med behörighet att köra A-traktor ges möjlighet att uppgradera körkortet. Detta görs genom en uppkörning tillsammans med trafikinspektör och i samband med det görs även ett teoriprov. För att göra detta ska körkortsinnehavaren haft behörighet att framföra A-traktor i minst 6 månader utan anmärkning. Efter godkänt kör- och teoriprov får föraren tillåtelse att köra fordonet i maximalt 70 kilometer i timmen.

Camilla Rinaldo Miller (KD)
Magnus Jacobsson (KD)

Taggar

Dela


5 reaktioner på Vill införa ny körkortsform för 16-åringar

Mycket märkligt förslag, ska omogna ungdomar på 16 år och sex månader då i stort sett få köra bil (B-kort) om de håller sig undan upptäckt i 6 månader, att de är prickfria betyder inte att de kört sin A-traktor omanipulerad, bara att de inte blivit påkommna… Och en spärr på 70 kilometer i timmen kan lika väl kvitta, ingen ofarlig fart..

Jag förstår inte… först ska A-traktorföraren vara prickfri (det vill säga köra icke manipulerat fordon med mera) för att sedan få köra i 70 kilometer i timmen? Ska de då manipulera hastighetsbegränsningen av fordonet från 30 till 70? Nja, låter ganska ogenomförbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *