Nyheter

Vill inte namnge torget i Vaggeryd till Sophie Sagers Plats

Nyheter Liberalerna har lämnat in en motion om att hedra Sophie Sagers namn och handlingar, men det har stött på patrull hos kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidsnämnden har i samråd med Waggeryds Museiförening diskuterat namngivningen. Man har gemensamt kommit fram till att det är bra att Sophie Sager hedras men det bör ske på annat sätt än att just torget i Vaggeryd får nytt namn.

– Helt klart bra att Sophie Sager uppmärksammas, säger Sverker Bernhardsson (C) som är ordförande i nämnden och förvaltningschefen David Norrfjärd.

Frågan hålls levande och man lär återkomma med något förslag lite längre fram.

Fakta om Sophie Saer och motionen från Liberalerna

Sophia Lisette Sager föddes den 3 juni 1825 i  Krängsberg, Byarums socken. Hon var det yngsta barnet till Gabriel Sagers (1779–1834) och hans andra hustru Johanna Bergenholz (1798–1862). Gabriel Sager var bruksinspektör och född i en familj med anor inom järnbruken. När Gabriel dog 1834 så förändrades antagligen livet kraftigt för Sophie. Hon fick flytta till en släkting i Ljungby och mamma Johannas liv slutade på fattigstugan i Byarum.

Sophie Sager var en av Sveriges första kända feminister och hon är bland annat känd, som den kanske första kvinnan i Sverige, som anmälde ett våldtäksförsök och vann målet i domstol. Sophie Sager är mer aktuell än någonsin och den 3 mars släpptes boken ”Jag måste, när ingen annan vill: Kvinnorättskämpen Sophie Sager” av Karin Milles.

2018 inrättade kommunen Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse och dess första pristagare blev Anne Johansson och Annika Andersson.

– Vi tycker det var ett utmärkt initiativ och föreslår med denna motion att kommunen nu arbetar vidare på Sophie Sagers framtid att ändra namnet om platsen, torget, framför Ritz i Vaggeryd till ”Sophie Sagers plats”, önskar Liberalerna i Vaggeryds kommun.

Här finns motionen i sin helhet

Taggar

Dela


5 reaktioner på Vill inte namnge torget i Vaggeryd till Sophie Sagers Plats

Tråkigt att det är en partner i Femklövern som motarbetar ett utmärkt Liberalt förslag.
Kanske lämpligt att lösa mediaboja snart.

Om det är mig du åsyftar så får du nog lösa flera för museieföreningen har samma uppfattning, konstigt nog.

Hon var 21 år när hon flyttade till Stockholm och senare utvandrade till USA och samhörigheten med Vaggeryd var nog inte så stor för hon var från Krängsberg/Byarum. Inte heller Waggeryds Museiförening tyckte att det var lämpligt och de om några har koll på detta. Risken är att det blev som med Olof Palmes plats i Vasaparken i Skillingaryd, den plakett som satt där försvann efter några år. För egen del tycker jag att Vaggerydstorg är ett bra namn, men heter inte ”torget” som ligger vid gamla kommunhuset det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *