Nyheter

Vill inte spara på vården

Nyheter Carina Ödebrink (S) kommenterar: Vi måste använda pengarna – inte spara in på fler vårdplatser

Regionstyrelsens ordförande, moderaten Malin Wengholm, gläds åt ett bra verksamhetsår för Region Jönköpings län 2016, detta enligt det pressmeddelande som nyligen skickades ut från regionkontoret. Oppositionspartiet Socialdemokraterna ser dock stora problem med den styrande politikens prioriteringar.

Carina Ödebrink (S), Vaggeryd, regionråd i opposition, anser att Regionen i grunden har en hälso- och sjukvård av hög kvalitet men att den kraftiga neddragningen av vårdplatser har resulterat i att överbeläggningarna har ökat med cirka 300 procent.

– Vi har tillsammans med MP och V sagt att det behöver sättas stopp för att ta bort ytterligare vårdplatser. I stället behöver en riskanalys göras. Jag tror inte att invånarna känner sig varken trygga eller nöjda när man ser att vården för de som behöver den mest försämras, säger Carina Ödebrink.

Carina ser att det på flera platser i länet är svårt att upprätthålla verksamheten på grund av personalbrist och att M, KD, C och L som styr i minoritet med stöd av SD har tappat greppet när det gäller rekrytering av personal till vården.
– Beroendet av bemanningspersonal har ökat och kostnaden beräknas landa på cirka 150 miljoner kronor. I vårt budgetförslag har vi lagt fram en rad konkreta förslag för att på allvar stärka rekryterings- och personalpolitiken. Detta har röstats ner av alliansen med stöd av SD. I stället har vi i dag en slapp låt-gå-politik,

Trots ett positivt resultat 2016 så är ekonomin, enligt Carina Ödebrink, i många delar av vården hårt ansträngd och går med underskott.
– Det starka resultat Regionen gör beror på att den borgerliga ledningen samlar i ladorna i stället för att prioritera vården. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har prioriterat satsningar i välfärden framför fortsatta stora skattesänkningar, men i Jönköpings län väljer Malin Wengholm och hennes allians att spara pengarna i stället för att använda dem i verksamheten och göra nytta för länets invånare, säger Carina Ödebrink.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *