Nyheter

Vill kommunalisera idrottsplatser

Nyheter Tommy Ottosson (S) debatterar anslag till idrottsplatserna och kulturskolan.

Movalla

Vi Socialdemokrater vill i budget 2020 tillföra 983 0000 kronor till våra idrottsplatser för att höja kvaliteten på anläggningarna.

Vi tycker att tiden är mogen för att anläggningarna ska övergå i kommunal regi.

Vi tror att det är bättre för de som nyttjar anläggningarna, de som går på arrangemang, föreningarna men även för personal.

Vi tycker att idrottsplatserna är viktiga och borde prioriteras högre.

Vaggeryds IP

Precis som i Sävsjö vill vi också sänka avgifterna till kulturskolan därför skjuter vi till 150 000 kronor så att fler får möjligheten att delta i verksamheten och inte stängs ute på grund av föräldrarnas ekonomiska situation. En rättvisefråga helt enkelt! Allt för att förhindra utanförskap och skapa känslan att alla ska vara med.

Därför vill vi också ta bort nämndens sparbeting

Tommy Ottosson (S)
Gruppledare
Kultur&Fritidsnämden

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vill kommunalisera idrottsplatser

Kommunen skulle ha tagit ansvar för idrottsanläggningarna för länge sedan. Föreningarnas verksamhet bygger på alla frivilliga föräldrar som ställer upp och arbetar ideellt som ledare åt alla aktiva barn, ungdomar och vuxna.
Utöver flera kvällar i veckan med träning av lag och matchspel, ska de även sköta ordinarie arbete och familjeliv. Sedan ska de vara med och renovera och underhålla de nedgångna anläggningarna. Man får utföra arbeten som,
målning, golvläggning, kakelsättning, kioskbygge, renovering av duschrum/ omklädningsrum, vårstädning av grönområden mm. Allt för att kommunen ska spara pengar.
Glömde att man dessutom ska hinna köra till bortamatcher och sitta med i föreningens styrelser. Hur länge tror ni man orkar hålla på så?
När man har givit allt man har på anläggningarna så orkar man tillslut inte mer och lämnar sina uppdrag. När ledarna slutar känner de aktiva heller inte samma motivation att fortsätta och det bidrar till att hela ” kullar” med ungdomar slutar.
Tror bestämt på att det skulle vara lättare att både få och kunna behålla fler ideella ledare längre om arbetsbördan och kravet att underhålla anläggningarna försvann genom att införa kommunal drift av Movalla och Vaggeryds IP.

Kenth, precis som du indikerar har ni Socialdemokrater ingen respekt för de gemensamma medlen. Ni förstår inte att när någon ansvarar för något de använder blir det bättre. Med föreningarna som ansvariga för sina anläggningar tror jag de får dubbelt så mycket gjort, än om en tjänsteman på kommunen ska göra jobbet.
Det är fråga om att få bästa värde för pengarna helt enkelt.

Vi Socialdemokrater vill driva idrottsplatserna kommunalt för att höja standarden men också för att det är bäst för såväl besökare, utövare och personal, precis som de brukar drivas i kommunsverige. Men det är bra att Moderaterna är tydliga med att tala om att man även fortsatt vill driva idrottplatserna i föreningsregi och att det inte minst är en ekonomisk fråga för er. Detta trots att Movalla bara har en interimstyrelse då den ”gamla” hoppat av och trots den turbulens som varit i såväl Skillingaryd som Vaggeryd. Så här skrev den avhoppade styrelsen: ”Enda orsaken till att majoriteten vill ha kvar föreningsdrift är att kommunen ska spara pengar.” Vi Socialdemokrater tycker att det är viktigare att invånarna har tillgång till väl fungerande idrottsplater än att spara på en verksamhet som är bra och hälsosam. Därför förordnar vi kommunal drift.

Idrottsplatserna och Idrottsföreningarna är väldigt viktiga för vårt samhälle, där är vi överens.
Men, att det skulle bli bättre med en kommunalisering, är helt fel. Det skulle i längden bli både dyrt och dålig kvalité.
Ett ständigt slagsmål mellan kommun och föreningar, när föreningarnas förväntningar inte realiseras.
Det skulle vara mycket bättre att föreningarna själva tog ansvaret för dessa anläggningar. Givetvis med en kommunal ekonomisk stöttning.
Det skulle ge oerhört mycket mer för pengarna, än om det sköts av kommunen, dessutom skulle det ge föreningarna möjlighet att organisera sig på ett bättre sätt.
Skulle Idrottsplatserna kommunaliseras kan vi förvänta oss att även Idrottsplatserna i Hok och Klevshult, Grönelund, Friluftgården, Bäckalyckan och alla andra föreningar med en anläggning kommer att kräva samma kommunala engagemang där, om inte annat för rättvisans skull.
Det skulle i förlängningen vara ännu en spik i de ideella föreningarnas kista, då det blir omöjligt att finansiera via skattsedeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *