Nyheter

Vill kunna elcykla på kommunal mark

Nyheter "Vi behöver få till ett permanent tillstånd för att kunna cykla med våra elcyklar på kommunal mark". Motionen är nu inlämnad till kommunfullmäktige.

Arkivfoto

– Cykeln är väldigt populärt. En elcykel är ett motordrivet fordon. Jag ser fram emot att den här motionen går igenom, säger Jan Sjögren (SD) under kommunfullmäktige.

Motionen från (SD) i sin helhet;

”Vaggeryds kommun verkar aktivt för att främja användandet av cykel som transportmedel och i så stor utsträckning som möjligt. Cykelbanor byggs ut och speciella cykelfiler anläggs på flera av tätortens gator. Cykeln är också ett utmärkt motionsredskap som ofta i anpassad form för terräng framförs i skog och mark. Det finns aktiva föreningar som framgångsrikt har arrangerat moutainbiketävlingar på hög internationell nivå och mindre tävlingar av hög klass.

Ett sätt för många att utöka användningen av cykel har varit att införskaffa en elcykel, antingen via eget inköp eller som förmånscykel från sin arbetsplats.

Vad många inte vet är att elcykeln hamnar i ett speciellt fack mellan vanliga cyklar och mopeder. Helt ovetande kan man därför begå en brottslig handling då man tar sin elcykel ut i skogen för att plocka svamp eller cykla en runda på favoritstigen för att njuta av naturen.

Allemansrätten tillåter framförandet av vanlig cykel i skog och mark så länge man inte orsakar störning eller skada. En elcykel är däremot ett motorfordon och det finns ingen motoriserad allemansrätt. En elcykel med effekt upp till 250W får framföras i terräng med markägarens tillstånd. Då alltfler skaffar elcykel ser vi i (SD) det som angeläget att vi ger kommunens invånare rätten att med ett lugnt samvete kunna använda sina elcyklar fullt ut.

Vi föreslår därför att tekniska kontoret ger ett permanent tillstånd för framförande av elcyklar på kommunens mark där inte det är uttryckligen finns förbud mot cykling och att detta anslås tydligt och övriga markägare utmed cykelleder också uppmuntras till att ge permanenta tillstånd för framförande av elcyklar på sina marker”

För Sverigedemokraterna
Jan Sjögren

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill kunna elcykla på kommunal mark

En elcykel som man måste trampa för att aktivera batterihjälp är inget motorfordon enligt de papper som följer min cykel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *