Nyheter

Vill rädda skog i Vaggeryd

Nyheter Kommunens naturskyddsförening har synpunkter på avverkning av skog intill Friluftsgården i Vaggeryd.

Arkivbild

I ett brev till kommunens tekniska kontor och miljö- och byggförvaltning skriver föreningens vice ordförande bland annat så här:
– På senaste natur-och miljörådet informerades om kommande avverkning på den kommunala marken där VSOK har sina motionsspår – det vill säga friluftsområdet kring Friluftsgården.

Detta område begränsas i väster av Södra Park med Nestors i sydväst, i söder av privatägd mark och skjutfältet, i öster av Tofterydsvägen och i norr av Svenarumsvägen.

– Över området finns en traditionell så kallad grön skogsbruksplan. Denna tar inte någon som helst hänsyn till att det är en tätortsnära skog.

Arkivbild

Det är här Vaggeryds SOK har sina motionsspår.

Under flera år har betonats vikten av att bevara tätortsnära skogar och göra dem lämpliga för rekreation och friluftsliv. På grund av den på många sätt hektiska livsstilen i det moderna samhället behövs dessa skogar mer än någonsin för avkoppling.

Forskning visar tätortsnära skogars betydelse för stressade och deprimerade människors återhämtning.

– Området är mycket välbesökt. Med en växande befolkning i samhället får området än större betydelse för tätortsnära naturupplevelser.

Naturskyddsföreningen framför följande synpunkter.
• Avverkningen bör ske genom blädning där vissa träd plockas ut och träd av olika ålder och sort lämnas. Detta gynnar inte bara den biologiska mångfalden utan minskar också risken för omkullblåsning.
• Avverkningen bör ske på ett sådant sätt att markskadorna minimeras.
• Gamla värdefulla lågor lämnas utan åtgärd.
• Någon ytterligare bebyggelse får inte ske i området.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *