Nyheter

Vill se över partistödet

Nyheter Thomas Axelsson (KD) föreslog att kommunen ska se över partistöden inför nästa år. 

Partistöd delas ut till varje parti i kommunfullmäktige och nu önskar poltikerna se över stödet. 

– Vi har sneglat på partibidraget för länet och kan konstatera att vi var näst lägst. Jag har lagt ett yrkande om att vi ska kika på det här i kommande budgetberedning för att se över nivåerna. Stödet är ett grundstöd och sedan är det ett stöd för antal mandat, säger Thomas Axelsson (KD). 

– Partistödsfrågan går in i budgetarbetet och sedan är det en parlamentarisk grupp där frågan också ska hanteras. Skillnaden nu från förr är att vi inte mätt närvaron i kommunfullmäktige då vi dels kört med halverat kommunfullmäktige då vi ber att hälften av ledamöterna ska stanna hemma. Det blir således svårt att mäta för året, menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen. 

Enligt kommunledningskontoret har kommunfullmäktiges sammanträde varit på en hög och jämn nivå för samtliga partier enligt beslut om närvaro vid sammanträden.

Grundstödet uppgår idag till 8 500 kronor per parti och år samt ett mandatstöd som är 9 000 kronor per mandat och år. För att få mandatstöd måste ledamoten vara fastställd enligt vallagen. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vill se över partistödet

Så när det gäller pengar till partier och politiker går det att komma överens och samsas. Varför känner jag mig inte förvånad. Samarbeta mer om sakfrågor i stället för att viktiga beslut om sakfrågor ska dras i långbänk. Det blir oftast dyrare och kommuninvånare får dålig service för sin skatt.

Man blir trött när en man försöker jämföra äpplen med päron. Modellen och grunden för beräkningen bygger på antalet partier och storleken på kommunfullmäktige och inget annat. För övrigt var det enig nämnd som ville se över beräkningen av stödet.

Ja, Louise du har rätt det handlar om vad skattekronorna används till. KD-politikern Thomas Axelsson har många idéer som kostar skattekronor. Hans påstående att Vaggeryd ligger näst lägst ned i partistöd bland länets kommuner stämmer inte. Se tabell här. Det är kostnaden per kommuninvånare som är viktigast när man jämför. Vaggeryds kommun ligger på 34 kronor per invånare och är det någon justering som skall ske handlar det enbart om max 1 krona till per invånare. I länets finns det tre kommuner som sticker ut med över 50 kronor per invånare nämligen Jönköping, Nässjö och Mullsjö. Vi måste jämför oss i allt annat med Sävsjö och Gnosjö vilket vi borde göra även i denna fråga.

Då borde politikerna kunna planera bättre för hur de använder skattekronorna vi betalar om de ska ha mer i partistöd. Gärna högre kommunalskatt om det går till bättre skolor, förskolor, barnomsorg och utbildning. Bättre fritidsanläggningar men inte till partistöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *