Nyheter

Vill se skydd mot höga tandläkarkostnader

Nyheter Inför ett skydd mot höga tandläkarkostnader och reformera tandvårdsförsäkringen för att få en mer jämlik tandhälsa – det vill de Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Carina Ödebrink, Johanna Haraldsson och Diana Laitinen Carlsson.

Carina Ödebrink. Pressbild

För att trycka på i frågan har de lagt en motion till Sveriges riksdag.

Det finns fortfarande stora klyftor när det gäller tandhälsa i Sverige. Folkhälsomyndighetens rapport Jämlik tandhälsa visar bland annat att barn och unga som bor i familjer som får ekonomiskt bistånd, har föräldrar med lägre utbildningsbakgrund eller föräldrar som själva har dålig tandhälsa löper större risk att drabbas av karies.

– Regeringens mål är att sluta hälsoklyftorna i Sverige. Ska den målsättningen nås behöver också tandhälsan bli mer jämlik. Vi ser i dag att allt för många avstår från tandvård av ekonomiska skäl. Ska fler kunna göra regelbundna besök hos tandvården måste kostnaderna tryckas ner, säger riksdagsledamoten Carina Ödebrink från Vaggeryd som tillsammans med kollegorna Diana Laitinen Carlsson och Johanna Haraldsson skrivit motionen om vikten av mer jämlik och tillgänglig tandvård.

I motionen nämner de högkostnadsskydd när det gäller tandläkarkostnader och en reformerad tandvårdsförsäkring som möjliga vägar framåt för att nå en mer jämlik tandhälsa.

– Vi vet att dålig tandhälsa både minskar livskvaliteten och kan föra med sig följdsjukdomar. Därför är det väldigt viktigt att fortsätta arbetet för en mer jämlik tandvård. I välfärdslandet Sverige ska tandhälsa inte vara en klassfråga, säger Carina Ödebrink.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Vill se skydd mot höga tandläkarkostnader

Spara på kvitto! När man betalar kontant, har hört från en bekant, att man kan bli krävd på pengar flera år efter behandling att man inte har betalat. Håller med ABCD 100 procent – skriver också på direkt.

Stödjer detta till 100 procent, det räcker nu. Var kan man skriva på förslaget? Detta är det sjukaste yrket som tar högt betalt för normala saker, för att inte prata om påhittade saker man inte gått med på (röntgenbilder, tips och så vidare). Saker som underlättar tandläkarens jobb ska inte debiteras extra. Tänk om alla yrken tog betalt bara för att man tagit en bild på något!

Tanken är mycket god men problemet är att ”Steffe” har satt sig i knäet på borgerligheten och där har sådana frågor mycket låg prioritet.

Bra av dig ”Frågande” att du vågade nämna nyinkomna, som betalar 50 :- för ett tandläkarbesök, vilken rättvisa för pensionärer är det.

Det är på tiden att någon tar tag i detta galopperande tandvårdskostnader det är bara de unga och nyinkomna som har råd att gå till tandläkare, pensionärer och dem som inte har råd får åka till utlandet för tandvård för att det blir mycket billigare där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *