Nyheter

Vill trygga duschrummen

Nyheter Motionen till kommunfullmäktige inlämnas ikväll av ungdomsförbundet och gruppledaren i (S) där man vill skydda elevers integritet

Arkivfoto

Motionen i sin helhet; ”Varje år på våra skolor i kommunen genomförs en så kallad trygga platser-undersökning. Den innebär att eleverna anonymt får fylla i vilka platser i skolan de känner sig otrygga på.

I alla år har dessa resultat sett ganska bra ut med undantag av duscharna och omklädningsrummen i idrotts/simhallen som år efter år pekats ut som en otrygg plats.

Ungas psykiska ohälsa växer och de blir mer och mer osäkra på sina kroppar när falska ideal präglar våra sociala medier.

Just därför är det viktigt att skydda dessa elevers integritet och man kan enkelt komma en bit på vägen genom att förbättra miljön i duschrummen.

Därför yrkar vi att:

– Enskilt duschbås installeras i alla sim och sporthallar som brukas av skolan i Vaggeryds kommun”.

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
Johan Gunnarsson
Ordförande SSU Vaggeryd

Kenth Williamsson
Gruppledare (S)

Taggar

Dela


9 reaktioner på Vill trygga duschrummen

håller helt med A, våra två barn tycker att det är pinsamt och kränkande att behöva duscha ihop med andra varav den äldre avstår helt. Detta innebär att de endast byter kläder utan dusch, vilket innebär att de inte alltid luktar så gott och risken finns att de blir mobbade av det istället.

Kanske ska man ta tag i det verkliga problemet, dvs de som mobbar. I vår kultur är det normalt att duscha gemensamt efter att man haft gympa eller haft en träning.
Ja, det har alltid funnits de som ger sig på andra där, eller på andra ställen. Sällan har det hjälpt att sätta upp en vägg eller dörr.
Jag tror lösningen är att bemyndiga lärarna igen, samtidigt som man kräver att föräldrar tar sitt ansvar.

Men skolan tar ju inte tag i de som mobbar och föräldrarna brister i sitt ansvar. Under tiden mår barn dåligt och blir utsatta för elakheter.
Förresten Mats Oscarsson så är det inte alls normalt att i vår kultur duscha gemensamt. Och du kan inte påstå att en duschvägg inte hjälper eftersom man aldrig har provat det i kommunen. Och det handlar inte bara om att stoppa mobbing. Det handlar om individens rätt att slippa visa upp sin nakna kropp för andra.

Mats, hade du velat duscha tillsammans med dina arbetskamrater två gånger i veckan? Visa dig naken och stå och tvåla in dig framför dem? Tänk då att du är i en ålder där kroppen förändras, komplexen kommer. Även om vi i generationer har tvingats att visa upp våra kroppar fast vi inte vill betyder det inte att det är rätt. Läs forskning och statistiska undersökningar istället, de visar att barn skiter i att duscha efter gympan, inte deltar på gympan och till och med stannar hemma för att de mår så dåligt över att duscha inför sina klasskamrater. Det är fruktansvärt att barn och unga inte ska äga rätten till att hålla sin kropp privat. Lägg då också till att det finns telefoner överallt och det är så illa att mobbning många gånger består av att nakenkort tars på klasskamrater och sprids. Det går under barnpornografi. Allt var inte bättre förr och tack och lov kan en sådan enkel sak som en duschvägg göra att många barn slipper ångest och magont.

Det är på tiden att det här genomförs! Många barn och vuxna far illa när de måste duscha tillsammans med andra.

Tycker det är lite förmycket det här. I alla tider har det fungerat bra tills man börjar bryta ner saker i monekyler finns det inte mer saker som är viktigare än detta.???

Peter. Är inte barns psykiska hälsa och trygghet bland det viktigaste som finns i samhället? Det har INTE fungerat bra i alla tider det är ju därför förändringar görs. Omklädningsrum har varit det vanligaste stället barn utsätts för mobbning och övergrepp i alla tider.

Nej, detta är faktiskt extremt viktigt. Många vuxna hade idag säkerligen sett på sin egen kropp med mer kärlek om de inte i unga år lärt sig att jämföra sig själv med alla andra. Det som händer i ett barns liv påverkar människan för resten av livet, det är socialantropologisk forskning enhälligt överens om. Om vi med så små medel som duschbås kan bidra till tryggare barn och vuxna med bättre självkänsla i vårt samhälle välkomnar jag det gladeligen! Vad ska vi annars lägga pengar på om inte vårt mående?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *