Nyheter

Vill utbilda elever att rädda liv

Nyheter Stellan Eriksson från Hok har lämnat in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige ”Jag vill att att HLR och första hjälpen ska vara ett centralt innehåll i Idrott och hälsa”.

Stellan från Hok lämnar över sitt medborgarförslag till fullmäktiges presidie

– För att vara aktsam med utredningen har jag själv tittat vad det finns för möjligheter och stöd. Jag vill delge framtida utredning att det är i skolans läroplan, i ämnet idrott och hälsa i årskurs 7 – 9 anges att HLR och första hjälpen ska vara ett centralt innehåll. HLR och första hjälpen är dock inget kunskapskrav, men eleverna bör träna HLR varje år. I skolan lär sig barnen det är som är viktigt och det här är helt livsavgörande, säger Stellan Eriksson som lämnar över medborgarförslaget till fullmäktiges presidie.

Medborgarförslaget;

”Motionen har till syfte att yngre invånare förbereds inför livet. Inom grundskolans verksamhet och gärna som ett komplement till nya projekt ”Från förskola till jobb”.

Det finns anledning att ta tillvara på hur man steg för steg efter lämplig ålder lär ut vad alla bör/ska kunna, nämligenhur man med kunskap och praktisk träning på bästa sätt hjälper sin nästa i akuta nödlägen.

Tänker då på hur man larmar SOS 112, första hjälpen, luftvägsstopp, hjärt- och lungräddning samt hur man använder en hjärtstartare. Det man behöver kunna tills kommunens räddningstjänst eller akutsjukvården anländer och tar över.

Allt fler personer går förbi och gör inget då en människa ligger skadad eller livlös och den troliga orsaken till detta är rädslan att göra fel, man väljer att inte vara inblandad.

Tror inte att någon vill ha detta beteende om man själv ligger där en dag.

Vad som är positivt är att på flera skolor har man provat att förbättra kunskapen med mycket goda resultat. Det finns lärarinstruktioner och en studieplan för att se till att alla fått informationen.

Jag uppmanar med denna medborgarmotion att Vaggeryds kommun snarast gör en översyn hur grundskolan av idag tar tillvara på ovan nämnda möjligheter i syfte att rädda liv.

Motionären önskar att Vaggeryds kommun beslutar om att skolpersonalen inom för- och grundskolan ska ha instruktörsutbildning för att utföra hjälpinsatser samt kunna ge den informationen som beslutad handlingsplan beskriver.

Beslutar att vidta de åtgärder som behövs för att integrera i årsutbildningssteg och att alla elever som går ut grundskolan är förberedda på vad man behöver kunna för att hjälpa en människa i nödläge.

Att kommunens hjärtstartare bör göras tillgängliga dygnet runt alla dagar då de flesta hjärtstoppen sker i hemmet. Ett utmärkt sätt att visa att vi hjälper varandra i nödläge”.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill utbilda elever att rädda liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *