Nyheter

Vindkraft, kollektivtrafik, ungdomar…

Nyheter Under måndagskvällen träffades LRF och kommunen i Bratteborg för att diskutera framtiden. Frågorna var många, bland annat om hur politiker visar upp den gröna näringen hos skolungdomar. Del 2.

Tung LRF-trio på ladugårdsloftet. Från vänster Roger Andersson, Anders Friberg och Henrik Sporrong Esbjörnsson  [1/19]

Allan (M) diskuterar med Olof  [2/19]

  [3/19]

Matdags  [4/19]

Politiker tillika LRF-medlemmar  [5/19]

  [6/19]

  [7/19]

  [8/19]

Starkerydsbesök i Bratteborg  [9/19]

Ulrica och Carl-Johan från Hagshult var på plats  [10/19]

I grönt ser vi Magnus Grunditz från Hagshult som nyligen avgått som ordförande i LRF;s kommungruppen men jobbar vidare i styrelsen  [11/19]

Martina och Axel Willman  [12/19]

  [13/19]

Från fönstret speglar sig kommunens information. Nedanför loftet fanns korna  [14/19]

Hamburgare grillades av Emma och Stefan  [15/19]

  [16/19]

Yngste LRF-medlemmen. Signe från Bratteborg  [17/19]

Häradsköps gårdsbutik mättade hungriga LRF-magar  [18/19]

  [19/19]

Efter kvällsmaten med den grillade hamburgaren var det dags för kvällens summering på ladugårdsloftet på Bratteborgs gård. Många frågor blev besvarade.

– Vi vill att ni ska vara en mer serviceinriktad kommun än att ni ska kontrollera oss, säger Olof Jonsson på Köpet.

– Vad är ett grönt företag för er i kommunen? ”Vi har inte varit hos alla bönder som har mjölkproduktion, svarar kommunledningen”

– Vi fick en fråga här och hur vi hanterar olika saker. Vi har i kommunen ett brottsförebyggande råd, där lyfter vi frågor vi får i kommunen, rapportera in och vi har en skyldighet att snappa upp. Vi har också lärt oss efter torkan i sommar. Det kan komma fler väderstörningar, vi vill vara rustade, säger Gert Jonsson (M).

Thomas Axelsson (KD) berömmer LRF och att det finns så många företagare på landsbygden men undrar hur många medlemmar som finns i kommunen?

– Antalet medlemmar är 9200 i länet och 600 av dessa bor i Vaggeryds kommun, svarar LRF;s Martina Willman.

– Hur känner ni med brandförsvaret och bönderna med sina gödseltunnor och spridare, har vi platser där vi säkert kan fylla de här tunnorna, undrar Roger Andersson, ordförande i LRF.

– Vi är lyckligt lottade här i länet där RäddSamF gör att vi har bästa beredskapen. Lilla brandkåren kan inte göra allt, utan här har man jobbat upp ett samarbete och man inventerar ställen där man kan fylla upp vatten och ta hjälp av bönderna. Det finns med i beredskapen, säger Gert Jonsson (M).

Eftersläckning jobbar vi tillsammans med. Räddningstjänsten har fullt upp att släcka bränder och vi jobbar med en grupp som kan ta över vid eftersläckning, säger Anders Friberg, LRF;s regionordförande, som samtidigt undrar vad grönstrukturplanen innebär.

– Det ska komma ut på remiss någongång senare i vår och då är det internt och externt. Det är ett planeringsunderlag och ska beslutas av kommunstyrelsen. Det är ett underlag som vi tar med oss vid framtida byggande, säger Madeleine Larsson på miljö- och byggförvaltningen.

Martina Willman; ”Vi har en medelålder på 57, vilken är en av svårigheterna idag… Vad gör kommunen för att förbättra, förenkla och informera skolungdomarna att den gröna näringen finns och det finns stora möjligheter inom yrket”

– Det vi ser är att sökande på skogs- och jordbrukslinjer ökar och att dessa är populära. I övrigt kan jag inte påstå att vi agerar för gröna näringen och det behöver vi bli bättre på. Kanske blev ett luddigt politiskt svar, säger Gert Jonsson (M).

– Jag var på LRF;s årsmöte i Huskvarna och jag blev förvånad när det var så många unga företagare. Jag tycker att det hör framtiden till, säger Kenth Williamsson (S).

Hur ser kollektivtrafiken ut på landsbygden?

– Nättrafik finns mellan vissa tider på dyget och den gäller om man bor en kilometer från närmsta hållplats och den boks via appen och gäller sex stycken resor i veckan, berättar Torbjörn Åkerblad, kanslichef på kommunen.

Allan Ragnarsson; Vi pratar energiproduktion. Kunde vi få någon mer balanserad åsikt om vindkraftverk från LRF;s sida?

– Vi ställer inte markägare mot markägare. Vi skapar inte grannsämja utan den får man sköta själv. Vi är positiva till omställning, men vindkraftsetableringen är något som markägarna måste komma överens om, säger Anders Friberg.

Kenneth Åberg (S); ”Vi har stora järnvägsprojekt som kommer att påverka vår landsbygd. Här måste vi få en tätare och aktiv dialog med er på landsbygden och det kommer att påverka. Influensområdet ställer till det och jag manar att alla jobbar tillsammans för att få till det bästa”.

– Det är en bedrövelse och rent beklämmande. Vi har inte sagt nej till ny järnväg och det är likadant med Y:et. Jag har försökt att hitta fakta, men det finns inte, säger Anders Friberg.

”Man bygger 2 + 1 vägar, farthinder. Visst är det kul när man kommer med den stora traktorn. Det är tufft för lantbrukarna att ta sig igenom samhället, hur tänker ni politiker?”

– Det som är det viktigaste är att farthindren inte går över på andra vägbanan, svarar Jerry Karlsson (L).

– Var ska vi bygga och bo i framtiden. Min favoritkommun är Vaggeryd, men på sommaren är jag i Falkenberg ibland, där sparar man gårdar och mark inne i staden. Det blir ett trevlig inslag och det vi sagt nu är att den tätortsnära att vi har Vaggeryd så har vi inte så mycket. Det vore förödande. Vi ska vara lite försiktiga. I somras blev man präglad av sin tid och läget var fruktansvärt. Då betydde varje åkerlapp mycket. Det gäller att tänka till, har vi väl byggt är det svårt att ändra, så vi måste planera. Den tätortsnära gröna marken har stor betydelse för alla, säger Gert Jonsson (M) som avslutar dialogkvällen innan kaffe och kaka intas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *