Nyheter

Vindkraftsbolag på besök

Nyheter För någon vecka sedan besökte vindkraftsbolaget BayWa kommunen för ett informationsmöte efter att vindbruksplanen tagits i kraft

– De ville ha en dialog med oss. Vår vindbruksplan ligger till grund och planen visar lämpliga områden för vindkraftverk. Vi hade ett informationsmöte med företaget som vill många verk i det tysta och opåverkade området, där vi fått skrivelse från ett antal personer, att vi tänker fel när det gäller det tysta området. Nu har vi planen och den är godkänd och vi går efter planen vid eventuella ansökningar, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Angående landets tysta området, har fyra ljudmiljöforskare undertecknat en debattartikel i Helsingsborgs dagblad, och menar på att Sverige behöver investera i tystnad.

”Precis som det finns tysta kupeér på tågen borde det gå att upprätthålla en vardagstystnad i utvalda friluftsområden och kanske även på vissa håll i städerna. Buller kan ha negativa effekter på människans hälsa och välbefinnande med återverkningar på samhällsekonomin. Forskning visar att i synnerhet långtidsexponering av buller kan leda till problem med stress, sömnsvårigheter och ökad risk för hjärtkärlsjukdomar”. Debattartikeln i sin helhet finns att läsa här.

Taggar

1 reaktion på Vindkraftsbolag på besök

Jag utgår från att BayWa begriper att detta innebär att de får ”kalla handen”. Vindbruksplanen har klubbat 35 dB(A) och det klarar de inte av. Det skulle vara skönt om de en gång för alla kunde begripa att det här området får de inte invadera. För övrigt upprörs de över vårt ”respektavstånd” som sätter en gräns för hur nära bostadshus de får bygga. Men i deras hemland Bayern föreskriver miljöskyddslagen (just det, MILJÖSKYDDSLAGEN) att de inte får bygga närmre än 10 gånger verkens höjd. Det skulle motsvara 2,5 kilometer hos oss. Mitt krav på BayWa är att de packar Bayern fullt med vindkraftverk, proppfullt, med ett respektavstånd på 4 gånger verkens höjd innan de säger ”pip” om en sådan gräns hos oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *