Nyheter

Vindkraftspark såld till Tyskland

Nyheter Idag lämnade Eolus Vind, som ska bygga vindkraftverk i östra delen av kommunen, pressmeddelande om att dessa har sålts vidare..

Ej byggd vindkraftpark i Boarp är nu såld till Tyskland

870 miljoner kronor (82,5 miljoner euro) fick det tyska bolaget betala för de tre vindkraftparkerna i Boarp i Vaggeryds kommun, Dållebo i Ulricehamns kommun och Rosenskog i Falköpings kommun. Eolus kommer att uppföra vindparkerna först och tyska kapitalbolaget Commerz Real kommer att bidra med finansiering under byggnationen. Tyska bolaget planerar att ta över parkerna om två år. Parkerna totalt har en installerad effekt på 68 megawatt varav Boarpsparken ska lämna 24 megawatt.

Vindkraftsparken i Boarp är inte byggd ännu men rättigheterna är nu sålda till Tyskland.

– Så mycket var den gröna politiken värd… konstaterar boende i byn Ekesås. 

Taggar

18 reaktioner på Vindkraftspark såld till Tyskland

Ja fy, säger jag.
Jag hoppas de sålt skinnet innan björnen är skjuten.
Vi har inte gett upp motståndet.
Lasse Olsson
Ekesås

Den svenska fegheten i ett nötskal, att inte våga äga. Frånvaron av långsiktiga investeringar påhejat av svenska banker, kommer att skada utveckling och intressen i landet, Detta göder dessutom mörka krafter som växer fram i politiken.

Niklas Lindberg
Linto AB
Hook

Bra Niklas. Vi ska inte frånsäga oss ansvar och insyn. Varför ska vi producera vindkraft som sedan direkt ska exporteras till Tyskland.

Detta tjuveri måste få ett slut.
De drabbade blir bestulna på fastighetsvärden.
Bestulna på rätten att uppföra bostad på egen mark när bullerkurvan om 40-41 dpi går fram över din tomt/fastighet fram till ditt befintliga hus. Du tvingas s således bo i skiten men din rättighet stjäls, vad är de det man mörkar? Denna information talas det inte högt om från kommunpolitiker eller vindbolag. Man stjäl också möjligheten att kunna stycka av och sälja tomter från egen mark i närheten av vindindustrin.
Stad och samhällen har längre skyddsavstånd än landsbygd här gör man skillnad på befolkningens säkerhet och hälsa.
Nätavgifter har blivit dyrare på grund av den svajiga elen från vindkraft.
De drabbade har inga myndigheter som står bakom sig. Närmiljön förstörs av vindindustrin både för människor och djur.
Vindkraftsindustrin är inte miljövänlig eller fossilfri.
Vindkraftsindustrin lobbar för att få bort kommunernas vetorätt i fråga om och var etableringar ska ske, gick att läsa i Dagens Industri med flera tidningar. Detta är skrämmande, att man vill få bort den lilla människans enda möjlighet att få bestämma. När ska journalister våga skriva om detta?

Här gäller det för alla godtrogna att hänga med i svängarna. Hur väl har markägare säkrat upp sig ansvarsmässigt? Var kommer betalnings-, miljö- och andra ansvar hamna när det händer något eller när verken skall monteras ned igen? Vart kommer att strömmen ta vägen? Till Tyskland på bekostnad av svenska naturresurser eller kommer strömmen stanna kvar i Sverige? Jag tror på det förstnämnda därför att BayWa argumenterade att vindkraften skulle minska koleldningen för elkraft, och Sverige har väl ingen koleldad elproduktion. Det är väl så att det som miljöskyddslagen förbjuder att bygga i exempelvis Bayern, det tillåter naiva svenskar byggas här hos oss.

Det här förklarade vi för politiker av alla färger redan i Augusti 2014, så nu har de facit på detta.
En annan sak som vi också upplyste dem om då.
Om 20år när dessa börjar närma sig slutet av sin livslängd.
Hur troligt är det att dessa investmentbolag står kvar som ägare till verken då ?

Fruktansvärt ynkligt att sälja ut Sveriges vackra natur till utländska intressen på detta vis, och att det bara kan vara tillåtet!

Ken Frick

Ken! Vet du om det ställts några krav på att byggaren också skall skapa en avvecklingsfond med pengar som bolaget inte på något sätt kan komma åt förrän hela projektet är rivet och området återställt?

Skulle knappast tro att de erhållit något miljötillstånd om de inte lämnat bankgarantier eller deponerat pengar hos länsstyrelsen

Snart har vi inte många svenskägda vindkraftsparker kvar.

Tyskar och kineser tar vara på de svenska miljöbidragen som betalas med våra skatter.

Var det så ni s.k. ”miljövänner” hade tänkt er detta ??

Skönt att vindkraftsbluffen äntligen avslöjas. Att det är tyska bolag som ligger bakom har jag fört fram i otaliga insändare i tidningar och även i detta forum. Marken i kommunen används som plattform för vindkraftsparker och all el som produceras k ommer att överföras till tyska konsumenter.Inga arbetstillfällen skapas i kommunen. Våra politiker som står med mössan i hand är grundlurade.De borde skämmas och röstas bort i nästa val.Människor i vår kommun skulle starta ett uppror.De beslut om vindkraft som tas idag kommer att förstöra livsmiljön för invånarna i årtionden.Därefter kommer dessa vindkraftsparker stå kvar i naturen eftersom de som byggde dem kanske inte finns kvar.Då blir det markägarens ansvar att återställa platsen vilket kostar flera miljoner. Om inte detta är möjligt får kommunens skattebetalare stå för kostnaden.

Elen från vindkraftverken kommer att säljas på nordpool precis som elen från exempelvis vattenkraftverket i Fågelforsdammen.

Ja elen kommer att säljas på den gemensamma marknaden, men det mesta kommer att exporteras. Och en stor skillnad är det då profiten går till tyska riskkapitalister. En del av deras vinst kommer från våra elcertifikat med vilka vi subventionerar vindkraften.
Så inte nog med att de fördärvat min boende miljö, utan jag skall vara med och subventionera deras vinster. Dubbelt lurad blir jag.
Sen har jag en undran. Eolus har sålt 24 Mw i Boarp. Men de har bara ansökt om att bygga 2-3 Mw per verk. Och det är 4 vindkraftverk. Så hur blev det plötsligt 6 Mw per verk? Eolus gör tydligen precis hur de vill när de väl fått starttillstånd.
Transportfrågan till byggarbetsplatsen är heller inte löst. Skall man flyga in delarna?
Jag tycker de har fått sitt tillstånd på mycket lösa boliner.
Jag kan bara jämföra med när jag sökte bygglov för ny glasveranda, Då ansökte jag om 30 kvm. När jag väl fått bygglovet kan jag ju inte göra som jag vill och tex bygga två plan istället. Men så gör Eolus. De behandar oss som bor här som skit. Och sen har de tillskyndare inom de sk tillsynsmyndighet och kommunledning.
Men ingen sitter säker för byggnation av vindkraftverk som granne. Inte ens i Kohult eller Linneryd kan man känna sig säker. All mark utanför Stockholm står till förfogande för dessa Baggbölar.
Jag känner mig oerhört besviken, men också djävligt kampsugen.
Jag ger mig inte!!!!!
Lasse Olsson
Ekesås

Kommunen måste skriva avtal med vindkraftsägarna som garanterar att kostnaderna för avvecklingen av verken efter 20 år inte hamnar i knät på skattebetalarna eftersom markägaren knappast kommer att kunna betala. Det rör sig om flera miljoner per verk. Kanske något att fundera över för de markägare som upplåter mark till verken.

”Vem betalar”! Det är därför ett rimligt krav att bolagen fonderar pengar utom bolagens räckhåll, pengar som täcker avvecklingskostnaderna.

Idag har cirka 6–7 transträck flugit över Ekesås. Med v 50 till 100 tranor i varje.
Helt otroligt att se.
Håll uppsikt de närmaste dagarna, det kommer säkert fler.
Hur skulle detta sluta om vindkraftverken skulle vara resta (gemenligen kallade köttkvarnar).?
Nej visst ja tänkte inte på det.
Men den delen av den gröna politiken tänker vi inte på.
Tranorna måste ju vara formidabla slalomåkare om de skall klara sig igenom alla vindkraftverk innan de kommer fram till Hornborgasjön.
Men vad gör det, vi har ju varit så duktiga med att bygga vindkraftverk. Om sedan varenda trana dör ut spelar väl inte så stor roll.
Vi är ju bäst i världen på ”grön politik”.
Tror vi i alla fall.
Lasse Olsson
Ekesås

Under 2019 stoppades 300 redan färdigbyggda eller projekterade vindkraftsturbiner i Tyskland.Anledningen var att miljöorganisationer ansåg att de påverkade djurs hälsa och livsmiljö i alltför stor utsträckning.U ndra på att man har upptäckt att i Sverige bryr sig politikerna inte om vare sig människor eller djur. Jag tror inte på våra politikers onda avsikter utan skälet är en stor kunskapsbrist. Man kan inte ta till sig fakta utan går på känslor. Vår kommun kan ju inte stå utan vindkraftsparker.I stället borde man framstå som en miljökommun som i första hand värnar sina invånares livsmiljö

Det går säkert bra för svenska bolag att få köpa vindkraftsparker också.
Funderar själv på att köpa, det är en ganska bra investering även när elcertifikaten försvinner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *