Nyheter

Vindkraftspark: Ska kommunen använda vetot?

Nyheter Som vi berättade tidigare har en ny ansökan gällande vindkraftparken i Boarp-Ekesås inkommit till kommunen. Under kommunstyrelsens senaste sammanträde valde man att avvakta att svara på de fyra medborgarförslagen som var tänkt, från arbetsutskottet sida, att avslå.

Arkivfoto från 2019. Ny ansökan har inkommit gällande vindbruksparken i östra delen av kommunen där ett antal verk redan godkänts, men layouten och vägen till verken inte var klar...

Fyra medborgarförslag inkom i somras gällande att kommunen ska använda sitt veto när vindkraftsparken i den östra delen av kommunen blivit förändrad. Det är förslagsgivarnas mening och arbetsutskottet i kommunstyrelsen valde då att säga att bolaget redan fått tillstånd och att kommunen inte kan gå in och avstyrka. Det var för sent helt enkelt, men förra veckan skickade länsstyrelsen ut en förnyad ansökan till vindkraftsparken och nu avvaktar våra politiker att svara på medborgarförslagen. 

– Vi hade ett förslag till samtliga medborgarförslag, men nu när ny ansökan har inkommit så ska vi pröva dessa en gång till. Alltså, kommunen får pröva tillståndet igen. Då anser vi att det är lämpligt att svara på medborgarförslaget när vi vet mer så vi återremitterar ärendet tills vi har mer underlag, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). 

Thomas Axelsson (KD) nämnde vid arbetsutskottet sammanträde för någon vecka sedan att han tycker att kommunen ska använda sitt veto om det inkommer en förnyad ansökan, vilket det nu har gjort. 

– Det beslut som gavs 2017 är återinkallat och en ny ansökan har inkommit till oss då ansökan är ändrad helt enkelt, avrundar Gert Jonsson (M). 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vindkraftspark: Ska kommunen använda vetot?

Bolaget Eolus skriver själv att teknikutvecklingen gått framåt oerhört fort. Vi måste kräva av myndigheterna att mer forskning på avstånd till verk, buller för närboende och djurhållare, och konsekvenserna av de sår som görs i naturen, innan vi går med på vindkraft i kommunen.
625 meter får vi till närmsta verk, i kommunens vindbruksplan är minsta respektavstånd 700 meter.
Vi får enligt Eolus beräkningar precis strax under 40 decibel, i kommunens vindbruksplan står det 35 decibel vid bostad.
Vi har påtalat många fula knep som Eolus försökt med under alla de här åren. Jag hoppas ni står på vår sida nu! Eolus har fått sin chans, men mycket ska ha mer! Nu hoppas vi få lägga ner stridsyxan och leva som helt vanliga medborgare, utan att forska om vindkraft varje ledig stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *