Nyheter

Visning av backstugan i Byarum till helgen

Nyheter Under söndagen anordnar Byarums Hembygdsförening en visning av den gamla backstugan Fredriksdal som var bebodd fram till 1928. En större restaurering är gjord av föreningen.

Backstugan med Allan Abrahamsson, Håkan Johansson och Raymond Svensson från Byarums Hembygdsförening utanför.  [1/5]

Håkan visar en gammal kaffekvarn.  [2/5]

Backstugan Fredriksdal.  [3/5]

På väggen hänger en gammal potatiskvarn.  [4/5]

På övervåningen där man lätt slår i huvudet, speciellt i dörröppningen, finns fina takmålningar bevarade.  [5/5]

Det är ett gammalt hus som har stått här sedan 1846, det vet vi säkert, berättar Håkan Johansson från Byarums Hembygdsförening. Stugan gjordes i ordning på trettiotalet när Byarums kyrkokör tog över huset, då hade hela taket rasat in, sedan har det inte gjorts så mycket restaureringar. Hembygdsföreningen tog över för ett tiotal år sedan och vi har gjort mycket arbete. Vi har bytt ut det nedre bjälklagret, golvet har vi plockat upp och lagt tillbaka, taket har vi lagt om, gärdsgården har vi satt upp och öppna spisen har vi fått hjälp att renovera av Åke Larsson som är en gammal murare. Nu inför visningen har vi städat hela huset, handskurat golvet och fixat nya gardiner från Syrummet i gammal stil.

– Backstuga är ju en benämning på ett slags boende. De stora gårdarna hade ofta ett torp som tillhörde gården där torparen betalade i dagsverke till bonden. Backstugan som är nästa kriterium under där en jordägare upplät en bit mark där någon fick bygga ett hus. Det innebar oftast inget jordbruk utan backstugusittare var oftast hantverkare som till exempel skomakare eller skräddare.

– Backstugan hade alltid ett namn och den här heter Fredriksdal och då kunde man ju tro att här bott en Fredrik, men det har det inte, däremot en Fredrika. Här har det bott lite olika familjer bland annat sockenskräddaren Gustaf Jonasson Lindblad, från Taglarp och hans hustru Emirensia Kristina Fredrika Karlsdotter, från Skomakarebygget.

– 1905 kom en kvinna och bodde här tillsammans med sina två döttrar. En av döttrarna gifte sig och emigrerade till Amerika. Hon fick i sin tur en dotter kom hit på femtiotalet för att besöka huset där hennes mormor hade bott. Hon tyckte att det var så förfärligt att hennes mormor hade bott så dåligt. Den andra dottern bodde i Jönköping och det finns en del gamla brev från en henne till sin mor som bodde i stugan. Hon tyckte att det var så hemskt att hennes mor skulle bo där och ville få henne därifrån men modern vägrade. Jag hade hört talas om dessa brev och jag frågade en släkting om vart breven hade tagit vägen. De skulle ha blivit funna i stugan vid en renovering men att de hade lagt tillbaka dessa i trossbotten. En fredag begav jag mig till stugan för att bryta upp golvet och letade efter breven. Men här fanns inga brev, bara råttskit och sönderbitna tidningar. Det gick några år och jag träffade jag Kåre Boberg på Fritiden i Vaggeryd där hans far Natan hade sparat gamla grejer på andra våningen. Där hittade jag en mapp med de här breven som Natan hade sparat och dessa lade jag beslag på och låste in i kyrkoarkivet och satte mig sedan och läste breven. Jag har skrivit en artikel om det i Byarums hembygdsbok 1988.

– På söndag kommer vi att berätta om backstugan för besökarna och vi kommer att ha lite enkelt fika. Så vi hoppas på många besökare och bra väder också, avslutar Håkan Johansson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *