Nyheter

Votering avgjorde habiliteringsersättning

Nyheter Tidigare har tusen kronor utbetalats i månaden för personer som jobbar i daglig verksamhet. Vissa kommuner har skickat tillbaka eventuellt årsöverskott av bidraget och andra har låtit verksamheten använda pengarna till en extra utbetalning till brukarna. I socialnämnden var man inte överens och votering gjordes för det eventuella överskottet.

Arkivfoto; Daglig verksamhet besöker räddningstjänsten och Mats Carlsson

Det är socialstyrelsen som fördelar habiliteringsersättning att fördela till kommunerna. Syftet med statsbidraget är att införa, bibehålla eller höja en låg dagpenning som deltar i en daglig verksamhet enligt LSS. Kommunerna i landet kan söka bidraget under vårkanten och senare under året meddela Socialstyrelsen hur medlen har använts. Beloppet som rekvirerats nu är 546 108 kronor. Men beroende på hur många brukar det är kan det vara så att pengar blir över. Dessa pengar, som har blivit över, har tidigare skickats tillbaka till staten. Men… under socialnämndens möte framkom ett annat förslag.

– Ett förslag kom upp att behålla ersättningen på tusen kronor samt att man göra en extra utbetalning av eventuellt överskott till de brukare som är på daglig verksamhet. Vi var inte inte överens när (L) och (S) lämnade detta förslag så frågan fick avgöras med röstning, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden berätta.

Ordförande samt Emma Ewaldsson (KD) röstade för att behålla förslaget som förvaltningen önskat att skicka tillbaka pengar som inte använts, medan de övriga ledamöterna i nämnden tyckte att det skulle passa bra att fördela ut överskottet till brukarna.

– Det har varit en diskussion i vårt parti hur man ska hantera de här siffrorna. När man förstår att många utnyttjar den här potten, som blir över, då ska vi också göra det. Det har varit en diskussion om det här tidigare och FUB-föreningen har tidigare uppvaktat oss i den här frågan. Nu när det är tredje året vi sökte det här bidraget tyckte vi att vi gör så här den här gången, förklarar Thomas Strand (S) vice ordförande i socialnämnden.

– Vi måste också tänka på att vi lägger oss på en nivå som gör att vi kan täcka in det här i budgeten framöver om inte bidraget kommer nästa gång, avrundar Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden.

Medlen syftar till att införa bibehålla eller höja låg ersättning. 2018 fattade socialnämnden beslut om att rekvirerade medel skulle användas till att ge samtliga individer inom daglig verksamhet hel dagersättning. Socialnämnden frångick därmed att göra skillnad på individers olika förutsättningar som medför olika ersättning beroende på närvarotid i daglig sysselsättning. Socialnämndens inriktning är sedan beslutet fattades att alla individer gör 100 procent efter sin bästa förmåga och därmed får hel ersättning. Nämnden fattade beslut 2018 och 2019 utifrån en långsiktig fortsättning att ge hel dagersättning oavsett nya stimulansmedel eller ej. Nu beslutades, efter votering, att eventuellt överskott av statsbidraget skulle gå till brukarna.

Fotnot; Cirka 60 personer får habiliteringsersättning i kommunen.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Votering avgjorde habiliteringsersättning

En stor eloge till FUB i Vaggeryds kommun som kämpar för att deras medlemmar ska få ta del av de medel (statsbidrag) som kommunen har ansökt om och också fått att fördela till gruppen som har LSS beslut och går på daglig verksamhet.
Kommunen har både 2018 och 2019 återbetalt stora belopp som istället kunde fördelats inom gruppen, ca 60 personer.
2018 användes ca 30 000 kronor av erhållet bidrag som var 1 491 850 kronor, därför återbetalades
1 462 390 kronor.
2019 ansökte kommunen och fick 569 637 kronor och återbetalde ej förbrukade medel på 259 369 kronor, alltså 46 procent, pengar som berörda inte fick ta del av. Varför??
Verkar som det finns en del av missunnsamhet för de svaga eftersom inte hela bidraget utnyttjades.
En fråga till politikerna som tidigare beslutat i ärendet, är det ovilja, okunnighet eller undermåliga underlag besluten fattats på?
Jämför man med andra intilliggande kommuner, är de mer villiga att hela det mottagna bidraget skall fördelas på ett eller annat sätt.
Till sist, stort tack till de politiker som tänkte om den här gången, det kanske finns hopp om att ni har fått upp ögonen, mer insyn och kunskap om att de svaga i samhället är människor som inte bör särbehandlas och att deras rättigheter ska beaktas.

Så klart att pengarna ska användas till det de är till för inte vara en bakdörr för kommunen. Kommunen får ju planera sina utgifter sedan om staten vill skjuta till extra får dem acceptera det.

Tack FUB och L, med stöd av S. Äntligen! Vaggeryds kommun har under några år skickat tillbaka över 1,5 miljoner som dessa personer kunde fått del av. Skönt i alla fall att inte behöva fundera på vilka partier som tänker på personer med IF (intelligens funktionsnedsättning).
Bra att veta vid valet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *