Nyheter

Votering om Sagers plats i Vaggeryd

Nyheter En motion från (L) där torget i Vaggeryd skulle namnges Sophie Sagers plats slutade med omröstning i gårdagskvällens kommunfullmäktige

Passar platsen för minnet av Sophie Sager bättre i Byarum?

Förra våren lämnade Liberalerna in en motion att de önskar torget i Vaggeryd byta namn till Sophie Sagers plats. Och torget i denna skrivning är framför konditoriet. Samt att kommunen ska ta tillvara på Annika Andersson och Anne Johansson engagemang tas tillvara på, samt att platsen för torget invigs av ovanstående duo. 

Som remissinstans har bland annat Waggeryds Museiförening varit där man ställer sig avvaktande till förslaget och ber kultur- och fritidsnämnden ta fram riktlinjer för hur vi ska hedra människor som genom sina liv och gärningar bidragit till att vår kommun fått en positiv uppmärksamhet. Museiföreningen ser det inte som självklart att Sophie Sager ska namnge ett centralt beläget torg i Vaggeryd. ”Utifrån tidigare tillämpningar tycker vi att närheten till den uppmärksammade personens bostadsort kan vara en bra utgångspunkt när man söker en minnesplats. Sophie Sager har en tydlig anknytning till Byarum”. 

Waggeryds Museiförening avslutar sitt remissvar med att ”Sagers gärning kräver större tankemöda än bara ta ställning till uppkommit förslag att ändra namnet på ett torg. Vi föreslår att motionens grundidé, att hedra Sophie Sager, hanteras genom en arbetsgrupp som tillsätts med uppdraget att på lämpligt sätt skapa ett minne över Sophie Sager. I denna arbetsgrupp bör Byarums hembygdsförening ingå liksom Annika Andersson och Anne Johansson”. 

Kultur- och fritidsnämnden stödjer motionens intentioner om att uppmärksamma Sophie Sager men med hänvisning till att en arbetsgrupp tillsätts enligt Waggeryds Museiförenings förslag och att uppmärksammandet sker på någon annan plats än Vaggeryds torg. 

Ewa Magnusson (L) begär ordet under gårdagens kommunfullmäktige; 

– Vi är motionärer i den här frågan. Sophie är en viktig person för jämställdheten. Hon bodde i vår kommun. Oerhört viktig för oss. Nu när biblioteket är på samma plats så vore det lämpligt om torget byter namn till Sophie Sagers plats. 

Fullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) fick ta fram närvarolappen när votering begärdes. 

Kommunstyrelsens förslag som var att följa museiföreningens och kultur- och fritidsnämndens förslag röstade samtliga från (S), (M), (KD) och (EMP) samt merparten av ledamöterna i (C) och (SD). 

Enhälligt (L), (V) och (MP) tyckte att motionen var bra och röstade för denna samt Ida Philip (C) och Jan-Olof Hindersson (SD). Motionen avslogs med siffrorna 34 för ja och 7 för nej. Reservation gjordes av (L). 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Votering om Sagers plats i Vaggeryd

Sophie Sager är välkänd om någon som är intresserad bryr sig om att kolla upp det. Ett namnbyte kan väl öka intresset kanske för vår historia.

Det finns så många sätt att hedra en person eller gärning.
Att byta namn på torg eller gata, vore väl att ta hedern ifrån någon annan minnesvärd person eller handling.

Sophie Sager förknippade sin hembygd med Byarum, där hon föddes, döptes och växte upp.
Upprätta en plats där berättelsen om hennes liv kan slå rot, där hennes öde kan begrundas och där hennes outtröttliga jämställdhetskamp aldrig kan förblekna.

Aldrig hört talas om människan. Varför inte namnge efter någon känd profil från Vaggeryds samhälle?

Ett väl genomtänkt remissvar. Att namnge offentliga platser och för den delen hedra någon person bör verkligen förankras. Riktlinjer är en bra idé samt en väl genomtänkt handling när det är dags. Skräckexempel torde väll vara när ett tv-program lyckades att få till Falks rondell i Habo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *