Nyheter

Voteringsrekord i ett ärende: Det blev ingen tidigare start för fullmäktige

Nyheter Debatten i sessionsalen Skillingehus under fullmäktigemåndagen var ett faktum. Här ville de flesta markera politiskt. Skulle vi invånare får mer insyn i den parlamentariska gruppen? Var det oordning i beslutsunderlaget? Kvällens stora frågor slutade med voteringsrekord

Nästan fullsatt fullmäktige under kvällen som hölls i sessionsalen i Skillingaryd

Kenneth Åberg (S);
– Mycket har inte kommit med även om arbetet är gediget. Alla folkvalda ska ges möjlighet till att arbeta politiskt. Vi vill att kommunfullmäktige ska starta efter lunch, klockan 14.00. Föräldrar ska också kunna vara med i ett fullmäktige utan att vara borta till sena kvällen. Vi kommer från vårt parti att återkomma i detta arbetet, det säger jag med all säkerhet, poängterar Kenneth Åberg (S). 

Kenth Williamsson (S):
– Märkligt när det gäller så viktigt dokument och hur vi ska klara ut beslutspunkterna. Jag får lämna in förslag till fullmäktiges ordförande, vi kan inte följa kommunstyrelsens förslag, det stör hela debatten. Jag har aldrig varit med om detta tidigare. Nåväl, här står jag iallafall och jag kan konstatera att den parlamentariska gruppen jobbat under hela mandatperioden. Det tycker vi inte behövs. Vi tycker att man ska börja sammanträda året innan valet. Vi tror inte det finns att det behövs användas som en utredningsgrupp som jobbar hela mandatperioden. Insynen är betydligt sämre i den här gruppen än exempelvis kommunstyrelsen. Allt publiceras inte, utan ibland bara på meetingplus och då kommer inte allmänheten åt detta. Det ska alltid finnas en dagordning. Ska man behöva fråga eller ta kontakt med någon för att nå materialet. Det här är inget hemligt. Som ett exempel kan vi nämna den remiss om den politiska organisationen finns inte med i handlingarna. Går man in utifrån, eller om tidningen vill gå in och titta, så är det inte synligt. Vi tycker det är synd att det inte blir debatt och frågor kring detta. Vi är ingen jättekommun och vi behöver ingen särskild nämnd att jobba med detta. Det som ska hanteras i nämnder ska hanteras i nämnderna men risken är att de knöliga frågorna hanteras av parlamentariska gruppen. Det finns även en del som skiljer och faktiskt skiljer sig mer nu än tidigare. Vi kan se att när det gäller ordförandes arbete i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnd höjts. Samtidigt som man sänker för oppositionen. Vi ser en liknande utveckling i kommunstyrelsen när det skiljer i styrka mellan majoritet och opposition. Det är en förändring som har skett. Teknisk samverkan som femklövern har gör att man får lite fler uppdrag än om man skulle gått fram som enskilt parti. Det blir kraftigt höjda arvoden om man går efter riksdagsledamotarvoden. Altenering mellan orterna vill vi och även kanske kommunfullmäktige ute på landsbygden. Jag tycker att det är ett fint sätt att ha möte någon annanstans för det visar att hela kommunen spelar roll. Vad vill femklövern göra för jämställdhet och utredningsuppdragen? Samhällsbyggnadsnämnd? Det finns med som ett utredningsuppdrag och det vore intressant att veta vad det innebär. Jag föreslår bifall till vårt tidigare förslag. 

Magnus Thelin (L);
– Angående att flytta tiden och den demokratiska aspekten. De som arbetar ska kunna komma hit och titta också, när ni önskar då jobbar de flesta. Det är bra att ha en röst per parti, mig veterligen har du Kenth aldrig nämnt att ”den här frågan inte hör hemma” i parlamentariska gruppen, menar Magnus Thelin (L). 

– Vissa fall har jag faktiskt sagt att allt hör inte hemma i parlamentariska gruppen. Varje nämnds ansvar i reglementet, replikerar Kenth Williamsson (S). 

– Det finns en anledning med demokrati där alla har representation i. Ett större problem att få hit folk kanske är att man dröjer ut här uppe i talarstolen, replikerar Magnus Thelin (L). 

Roger Ödebrink (S);
– Hade vi haft protokoll från de här mötena hade vi haft transparant. Det kan lätt hamna frågor som inte är transparenta. Arvodestabellen, om man sänker för vice ordförande. Om jag känner att 25 000 eller 45 000 i månaden då kan man räkna ut hur många timmar man gör. Är det en jämställdhetsfråga. Hur får vi unga politiker att engagera sig. Intresset kan vara stort, men hyran och falukorven ska ändå betalas, menar Roger Ödebrink (S). 

Lennart Karlsson (EMP);
– Är det så stora problem att informera sin grupp om man sitter i den parlamentariska gruppen. Jag förstår inte problemet. Vårt parti blir informerade om vad som händer där. Det behöver inte gå ut och debatteras på Skillingaryd.nu. 

Roger Ödebrink (S);
– Alla andra nämndbeslut som tas har vi nästan på minuten att läsa efteråt på Skillingaryd.nu. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Det här är inte beslutat. Vi är en samtalsgrupp, ska vi börja diskutera på Skillingaryd.nu? 

Gert Jonsson (M);
– Ingen kan undgå att vi är en växande kommun och vi är en samhällsbyggnads kommun. Vi lägger mycket energi på hur vi ska bygga i kommunen. Kommunstyrelsen ska följa övrig utveckling. Man kan fundera och ett medskick på hur man kan sortera ut samhällsbyggnadsfrågor. Det finns rätt mycket som ligger i kommunstyrelsens reglemente. 

När det gäller punkten fyra angående nästa mandatperiods parlamantariska önskar liberalen ordet: 

– Jag tycker att man tittar på att öka transparanten i parlamentariska gruppen, bland annat, menar Magnus Thelin (L). 

Empartiet yrkar avslag på en annan punkt:
– Vi yrkar avslag på höjda arvoden, säger Klas Gustavsson (EMP). 

Ajournering tio minuter… 

Votering begärdes i fyra av sex förslag.

1. Kommunfullmäktige godkänner parlamentariska utredningsgruppens förslag till politisk organisation 2023-2026

23 röstade för kommunstyrelsens förslag och 13 röstade nej till punkt 1. 

2. Kommunfullmäktige antar Parlamentariska utredningsgruppens förslag till Arvodesreglemente inklusive arvodestabell 2023-2026

23 röstade för kommunstyrelsens förslag och 13 röstade nej till punkt 2. 

3. Kommunfullmäktige antar Parlamentariska utredningsgruppens förslag till regler för partistöd 2023-2026

34 röstade för kommunstyrelsens förslag och två röstade för Empartiets förslag som var avslag. Reservation gjordes från Empartiet. 

4. Kommunfullmäktige godkänner förslag på ärenden som överlämnas till parlamentariska utredningsgruppen att utreda kommande mandatperiod.

Samtliga röstade för kommunstyrelsens förslag. 

Magnus Thelin tilläggsyrkade om arvode samt ökad transparent i gruppen och fick gehör för det sistnämnda efter votering. 

5. Parlamentariska utredningsgruppen ska i sitt arbete beakta CEMR-deklarationen beslutades enligt förslaget. 

6. Beslutet gällande att kommunfullmäktiges sammanträde ska alternera mellan Vaggeryd och Skillingaryd samt ska något möte vara utanför tätorterna i enlighet med arbetsordningen beslutades också enhälligt av kommunfullmäktiges ledamöter. 

Parlamentarisk gruppens arbete för mandatperioden ansågs nu rapporterat och de nya förslagen ansågs vara i hamn där en del av punkterna gällde att utöka antalet ledamöter i tekniska nämnden och att kultur- och fritid får ett arbetsutskott samt att arvoderingen ändras.

Taggar

Dela


1 reaktion på Voteringsrekord i ett ärende: Det blev ingen tidigare start för fullmäktige

Det är viktigt att politiker får rätt förutsättningar att göra detta uppdrag. Annars har vi inte engagerade politiker i denna kommun. Man behöver inte hålla med alla i deras politik men det är en grundförutsättning i vår demokrati att folkvalda har rätt förutsättningar och får tillgång till rätt kompetens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *