Nyheter

V:s trogna väljare finns i norra kommunen

Nyheter Vänsterpartiets starkaste stöd finns i valdistrikt Vaggeryd östra. Här har 59 personer, 4,3 procent, röstat på V. I Vaggeryd östra och Byarum-Bondstorp ses den minsta nedgången, som är i kommunens samtliga valdistrikt

Statistik från Valmyndigheten och Newsworthy

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Vänsterpartiet ut att gå mot sitt sämsta riksdagsval sedan 1976 i Vaggeryds kommun, med 3,2 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Klockan 23.19 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Vaggeryd färdigt. Då hade Vänsterpartiet samlat totalt 281 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 3,2 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Vänsterpartiet blev näst minst av riksdagspartierna i Vaggeryd, före endast Miljöpartiet.

Det preliminära valresultatet innebär att Vänsterpartiet tappat i Vaggeryd, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Vänsterpartiet med 1 procentenhet. 

Partiet ser alltså ut att gå mot sitt sämsta resultat sedan 1976 i kommunen. Vänsterpartiets allra bästa val i Vaggeryd sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande1) var 1998 (8,7 procent). Det sämsta valet gjordes 1976 (3,1 procent).

Vänsterpartiet starkaste valdistrikt i kommunen var Vaggeryd östra, där de fick 4,3 procent av rösterna. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Österängen V i Jönköpings kommun (16,8 procent och i hela riket Möllevångstorget S i Malmö kommun (45 procent).

Vaggeryds kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 4,9 procent av rösterna Vänsterpartiet ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 3,9 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 1 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Vänsterpartiet ett mandat den här gången också.

Vänsterpartiets väljarstöd i Vaggeryd placerar kommunen på åttonde plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).
Vänsterpartiet har just nu 6,6 procents stöd i hela riket. Det innebär att partiet ligger lägre än riksresultatet i samtliga kommuner i valkretsen.

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *