Nyheter

VSOK: Stängslet måste bort

Nyheter Under vintermånaderna har Friluftsgårdsområdet i Vaggeryd varit mycket välbesökt. Nu pekar Vaggeryds SOK på vad man kan göra för att området ska bli än mera attraktivt. 

Så här ogenomträngligt ser det utan innanför stängslet kring Höga Bränna.  [1/4]

Ravinen väster om Höga Bränna är späckad med nedblåsta träd.  [2/4]

Det allt annat än välhållna stängslet har kantat Höga Bränna i 13 år och stänger ett tre hektar stort området.  [3/4]

VSOK-medlemmar har återskapat en del av det gamla sträckningen för det elljusspår som fanns genom område mellan 1966 och 1980.  [4/4]

Många, särskilt då nyinflyttade Vaggerydsbor med barnfamiljer, upptäckte under den gångna vintern vad Friluftsgården har att erbjuda i samband med skid- och pulkaåkning, vid en brasa vid grillplatsen  eller strövtåg i området. 

Men många av besökarna insåg också att området har stora naturresurser som inte utnyttjas. 

Området mellan Kvarndammen i norr och Rävalyckan vid bågskyttebanorna i söder omfattar cirka tio hektar. Drygt hälften har tillåtits förfalla och växa igen. 

Vaggeryds SOK synpunkter på vad som kan göras för att lyfta området har sammanställts av förre ordföranden Lisbeth Karlsson som föreningens yttrande i samband med arbetet på det nya kommunala miljöprogrammet för åren 2022–2025. Yttrandet antogs av föreningens styrelse vid mars månads styrelsemöte. Lisbeths kommentarer i yttrandet pekar på att mycket kan göras billigt och snabbt.

Två av de tre punkterna borde gå att åtgärda snabbt:

Det handlar dels om Höga Bränna-området, dels om belysning på det gångstråk som utgör  länken mellan Ellen Nybergs promenad och vägen till Friluftsgården.

• Höga Bränna
Om  Höga Bränna , alltså det tre hektar stora område som är omgärdat av ett stängsel sedan 2008, skriver Lisbeth Karlsson följande:

”Höga Bränna är röjd men riset ligger kvar. Längs stigar har viss undanplockning skett men det fula och illa åtgångna staketet staketet måste bort. Djur behöver komma in  och beta nya skott så det inte växer igen. Folk undviker att gå in så länge staketet finns kvar. Det ska bli ett vackert  område för friluftsliv!”

Tilläggas kan att det är VSOK:s medlemmar som skött undanplockningen så att två stigar trots allt är framkomliga.

• Belysningen
Om belysningen, eller rättare sagt bristen belysning  på gångstråket som utgör länk mellan Kvarndammen och vägen till Friluftsgården skriver VSOK:

”Belysning har satts upp från Kvarnen till ön, Missionsparken/Godtemplarön. Sätt upp belysning  sista biten  till vägen mot Friluftsgården”. 

Här kan vi tillägga att belysning på denna korta sträcka, drygt hundratalet meter, en gång har strukits ur budgeten, av besparingsskäl. Därmed minskade tillgängligheten till Friluftsgårdsområdet.

• Åtgärder för skogen
Det tredje påpekande gäller skogsåtgärder för området, eller rättare sagt bristen på sådana:

”Föreningen anser att skogsåtgärderna är eftersatta. Efter de senaste årens stormar finns många kullblåsta träd längs vägar och stigar, till exempel mellan Friluftsgården och bågskyttebanan. Många rör sig på stigarna och pekar på hur dessa nedfallna träd förtar skönheten och döljer till exempel kommande sippor. Dessa träd med rotvältor måste tas bort”.

Förutom den mycket begränsade naturupplevelsen finns det så många nedfallna träd med rotvältor i den misshandlade skogen att det är svårt att arrangera tävling och träning i grannskapet. Det gäller framför allt området väster om Höga Bränna där en vacker ravin med en bäck, belägen bara 200 meter från bebyggelsen på Södra Park, är totalt igenproppad av omkullfallna träd.

Kåre Boberg

Taggar

Dela


4 reaktioner på VSOK: Stängslet måste bort

Det kom upp 2008 efter stormen Gudrun 2005 då den välväxta granskogen på området blåste ned. När de fallna träden var borta fick någon för sig att plantera ekskog på platsen. För att skydda ekplantorna mot de vilda djuren fick man för sig att sätta upp stängslet som skydd. Att man samtidigt stängde ut vaggerydsborna från detta deras finaste strövområde sedan 1910 var det uppenbarligen ingen som tänkte på. Nämnas kan att när WIK undersökte saken 2018 i samband med en skrivelse till kommunstyrelsen visade det sig att det fanns medel att söka hos länsstyrelsen för att ta bort staket av detta slag.

Stängslet är ett trädhägn
På bilden ser det ut som det är glasbjörk som är planterad.
Om det är älg i området ska trädhägnet stå kvar tills björken nått en längd på 7-8 meter. Vill man vara säker kan man vänta något år till.

Bra Kåre! Och inte bara detta: Den sönderkörda anslutningsgångvägen från Södra Parkvägen till Friluftsgården borde snarast grusas upp och anslutas till parkeringen där. Belysning finns i stort sett hela vägen dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *