Nyheter

Waggeryd Cell och kommunbolag är oense

Nyheter Waggeryd Cell har inte lyckats få med kommunens energibolag på sin planerade satsning på mer energi till fabriken i Götafors i Vaggeryd.

Ulf Karlsson är vd för Waggeryd Cell.

– Vi fick nej på ett samarbete 2012 och försökte sedan genom olika möten, bland annat med kommunalråden. Ingen agerade och det var först i våras som Gert Jonsson förstod hur viktigt detta var men då var det för sent, noterar Ulf Karlsson, vd för Waggeryd Cell.
Gert Jonsson (M) ingår inte i Vaggeryds Energi men som högste politiker tog han till sig Ulf Karlssons resonemang.

2006 presenterade Waggeryd Cell tankegångar om ett gemensamt fjärrväremverk med kommunen men det mötes av kallsinnighet. Likadant var det när det gäller elförsörjningen. 2012 kom det negativa beskedet och sedan dess har Ulf Karlsson arbetar för att trygga kommande.elförsörjning.
– Vi har kapacitet att öka produktion och få en årlig vinstökning på 25 miljoner kronor men det förutsätter ett bättre elnät, det vill säga bara investering i en modern elmatning och inte ytterligare stora investeringar. Papperstillverkaren Waggeryd Cell som omsätter 600 miljoner kronor om året ville från början göra dessa tillsammans med Vaggeryds Energi som man köper el av i dag.

Nu förlorar det kommunala bolaget försäljningen till Waggeryd Cell som i fortsättningen ska köpa den direkt från Vattenfall.
– Men syftet har inte varit lägre priser utan att kunna ta ut mer el så att vi ökar produktionen, inflikar Ulf Karlsson.
En konsekvens för det kommunala elbolaget kan dock bli att när man förlorar sin överlägset största kund, riskerar att få betala högre nätpriset, vilket i sin tur kan drabba övriga kunder, både privata och företag.

Så fort alla tillstånd är klara räknar man på Waggeryd Cell med att inleda arbetet med en egen transformatorcentral, vilket kostar 50 miljoner men som snabbt betalar av sig – tack vara en ökad produktion.

Energimarknadsinspektionen har godkänt företagets planer. Vaggeryds Energi har till och med september på sig att lämna ett yttrande. Sedan återstår det att se om det blir en överklagan. En sådan kan dra ut ärendet i kanske ett år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *