Nyheter

Waggeryds äldsta (?) förening har haft sitt 138:e årsmöte

Nyheter I 138 år har det bedrivits församlings- och kyrkoverksamhet på adressen Storgatan 46 i Vaggeryd. Platsen där Equmeniakyrkan idag ligger. Det hela började 1882 med att bönder från Waggeryd, Bäck, Nöthult och Taglarp, i den nybildade Waggeryds missionsförening, beslutade att bygga ett missionshus. Tomten skänktes av riksdagsmannen A.W. Wigart på Katrineberg, gården där Ulf Abrahamsson nu bor.

Gamla missionshuset byggt 1882  [1/3]

Missionskyrkan efter om- och tillbyggnad 1933  [2/3]

Missionskyrkan med nytillkommen källarvåning 1965  [3/3]

Det lilla missionshuset har genomgått många förvandlingar sedan det byggdes. 1935 fick det sin nuvarande fasad med tornet. 1964 blev det en ny ombyggnad, nu med källarvåning. 1977 byggdes det till ett trapphus med hiss. Den största om- och tillbyggnaden gjordes 1994 med ny församlingsvåning, utbyggnad av kyrksal och hela källarvåning anpassad för ungdomsarbetet. Ett testamente efter syskonen Johansson på Vaggeryds gård gjorde detta möjligt.

Inte mycket finns kvar av det lilla landsbygdsmissionshuset, som numera är en modern tätortskyrka, men en bit av den ursprungliga timmerväggen finns kvar i väggen mot Storgatan och i kapprummet har man frilagt en del av den, för att påminna om husets ursprung. 2018 bytte församlingen namn till Equmeniakyrkan i Vaggeryd.

Sista helgen i oktober 2020 firade församlingen sitt 138:e årsmöte och kunde glädjas åt en omfattande verksamhet som når långt utanför kyrkans väggar. Många betydelsefulla kontakter skapas genom scouter, tonår, skidläger, soppluncher, Alpha-kurser, gudstjänster med mera. Som ett resultat av detta har församlingen under året hälsat nio nya medlemmar välkomna. Församlingens två anställda medarbetare, pastor Signe Malmsten och ungdomsledare Rebecka Aspenes, tillsammans med många frivilliga krafter har som mål att Equmeniakyrkan i Vaggeryd även kommande år skall få vara en kyrka för hela livet – där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen.

Till styrelsen nyvaldes Linnea Ljung och Stig-Göran Hultsbo. Ordförande är Carina Johansson och kassör Allan Ragnarsson. Församlingen har 145 medlemmar och verksamheten finansierats helt och hållet av frivilliga gåvor. Under året har 1,3 miljoner kronor insamlats. Församlingen stödjer också flera missionsprojekt både i och utanför Sverige, bland annat i Kongo.

Taggar

1 reaktion på Waggeryds äldsta (?) förening har haft sitt 138:e årsmöte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *