Nyheter

WIK fyller 100 den 1 april

Nyheter Folkskolläraren Anton Lindbergh var initiativtagaren till bildandet av Waggeryds IK den 1 april 1920. Dessutom var han föreningens ordförande i många år. Med anledning av det blomstersmyckades hans grav på onsdagen av Thore Ohlsson, en av ”Antons pojkar”, och Kåre Boberg, författare till jubileumsboken om WIK.

Kåre Boberg och Thore Ohlsson satte i dag en blåvita blomma på Anton Lindberghs grav på Byarums kyrkogård. Lindbergh var initiativtagare till föreningens bildande den 1 april 1920. Han han kom som lärare till Vaggeryd 1916 och skötte sedan ordförandesysslan till 1958. Han satt dessutom ordförande för Smålands Fotbollförbund och styrelseledamot i Svenska Fotbollförbundet. Spelarna i WIK fick hedersbenämningen Antons pojkar. Thore Ohlsson som A-lagsdebuterade i fotboll redan på Antons tid var en av dessa "Antons pojkar".

Lagom till Waggerydsdagen 2020 är det meningen att boken ska vara klar till försäljning. Kåre Boberg har därmed infriat ett löfte till Rune Claesson, legendarisk ledare i WIK, att sammanställa Runes samlingar av texter och bilder till en bok.

Det är inte bara fotboll och bandy som stått på programmet, under 1930-och 1940-talen hade WIK duktiga friidrottare och det har även funnits sektioner för gymnastik, cykel, skidåkning och orientering. Men tyngdpunkten i Kåre Bobergs framställning ligger naturligtvis på de fantastiska fotbollsframgångarna 1956, vilka fick till följd att Sven ”Gliet” Eliasson, Göran Lindblad och Lennart Nilsson blev uttagna till A-landskampen mot Danmark. Även de allsvenska sejourerna i bandy har en framträdande plats i boken.

Texten som Kåre skriver bär tydligt hans sigill. Så här levande beskriver han den avgörande kvalmatchen till bandyallsvenskan 1963:

”I returmötet innanför det röda planket på Vaggeryds Idrottsplats borde utgången bli en annan (oavgjort 2-2 i första matchen). Å andra sidan hävdade Saabspelarna inför returen att ”nu vet vi i alla fall hur vi ska ta dom”. Matchen bjöd på en härlig vårvinterdag. Vi som stod på de improviserade läktarplatserna glömmer den aldrig: efter en lång, kall och snörik vinter anade man vårens antågande. Vårsolen gav färg åt anrättningen med de två lagen i gult och blått, den nyspolade isen var på gränsen till dagsmeja så fin som den kunde vara, WIK-flaggan fladdrade i en svag bris över de 1 200 åskådarna, det låg förväntan i luften när domarduon blåste till spel.”

WIK-boken ges ut av Waggeryds Museiförening. Ett gediget arbete måste göras innan den lämnas in till tryckeriet. Mängder av bilder finns att tillgå, lämpliga sådana ska gallras ut och komma på rätt ställen i förhållande till texten. Boken måste ha en viss struktur och hela vintern har pågått ett intensivt korrekturläsande. Nu återstår endast ett par månaders arbete innan boken är klar för tryckning.

Den redaktionskommitté som jobbat med boken består, förutom av Kåre Boberg, av Thore Ohlsson, Sven-Bertil Karlsson, Camilla Appelqvist, Thomas Bergquist, Lars-Evert Eskilsson och museiföreningens ordförande, Lars Erik Joakimson.

Lars-Evert Eskilsson

Anton Lindbergh (1894-1973). Bilden är tagen av Fotoni när Anton slutar som lärare 1959. Eleven i mitten är Tommy Svensson.

Dela


1 reaktion på WIK fyller 100 den 1 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *