Nyheter

Williamsson (S): Festlig och högtidlig dag i morgon

Nyheter Första maj är arbetarrörelsen högtidsdag som firats sedan 1890. Kenth Williamsson, starke man i S, berättar vad högtidsdagen innebär för kommunalrådet och vice ordförande i kommunstyrelsen

Under valborgsmässoafton flaggade kommunen för konungens födelsedag. I morgon hissas flaggorna för första maj.

Flaggdag, högtidsdag och demonstrationståg. Första maj firas i år i Vaggeryd. 

Kenth Williamsson berättar om morgondagen: 

– För mig är det en festlig, stor men också en högtidlig dag för mig. Dagen innehåller mycket gemenskap och det är arbetarrrörelsens stora dag. Jag kan alltid känna en förväntan inför första maj. Brukar kalla det hemvändardag och man träffar många som man inte träffar så ofta. Det är en avslappnad dag, man njuter av musiken och man har tid för varandra. Under åren har jag gått i alla möjliga väder men i morgon verkar det bli en vacker dag. 

Kan du berätta vad som händer i morgon?
– Vi demonstrerar vartannat år i respektive tätort och i år är det Vaggeryds tur. Vi som jobbar har alltid en traditionell stadig frukost på morgonen. En halvtimme innan avmarsch ansluter sig lyran till oss. Klockan 10 går marschen från Folkets hus och vi går en bra runda i Vaggeryd. Talen är sedan när vi åter samlats i Folkets hus. 

– Dagen betyder mer för mig i dag än förr i tiden. Jag tror att man uppskattar det ännu mer nu när det är lite lugnare. När jag var yngre besökte jag flera ställen under första maj och det blev lite stressigt. Nu för tiden är det mer avkopplat och lugnare. Fast jag kom på nu att Marie Nilsson är i Jönköping så jag åker in dit under eftermiddagen. 

– Det finns alltid en röd tråd i hela landet däremot kan talarnas tal variera. ”Gemensamt ansvar för Sverige” är paradrollen i år, avrundar Kenth Williamsson som ser fram emot morgondagen. 

Talen i Folkets hus kommer bland annat att göras av Thomas Olsson som är ordförande för LO-distriktet Småland-Blekinge, Anna Carlsson från S-kvinnor, Linda Roos Nykvist, IF Metall samt Mira Hallenberg från SSU.

Kenth Williamsson (S) om årets högtidsdag som är i morgon

Taggar

Dela


1 reaktion på Williamsson (S): Festlig och högtidlig dag i morgon

Bra honnör till redaktionen. Väldigt många fina bilder och texter om 1-maj-firande. En annan tidning har missat denna högtidsdag i sin planering. Inga röda fanor i annan media inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *