Nyheter

Williamsson (S): ”Först på onsdag vi vet säkert”

Nyheter När åtta av nio valdistrikt i Vaggeryds kommun är räknade så säger de preliminära siffrorna att femklövern tappar sin majoritet. Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) är dock återhållsam i att sia om hur styret i kommunen kan komma att se ut den kommande mandatperioden. – Jag tror ingen vågar gå in och säga något säkert nu när det är så preliminärt.

Kenth Williamsson. Foto: Sara Mejving

Efter valet 2018 så fick femklövern (Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet) 21 mandat av de totalt 41 i kommunfullmäktige. Årets preliminära resultat visar på att de tappar tre av dessa mandat. Ett försvinner på grund av att miljöpartiet ser ut att tappa sin plats i fullmäktige, samtidigt som Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna backar.

”Kan slå på något eller ett par mandat”

Socialdemokraterna ser enligt de preliminära siffrorna ut att ta två mandat till jämfört med förra valet. Kenth Williamsson (S) är vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd.

Hur går arbetet vidare nu?
– Nu blir det en diskussion mellan partierna hur man formerar ett styre. Där blir det intressant, med det preliminära resultatet så är det väldigt jämnt. Nu är inte alla rösterna klara, det är först på onsdag som vi vet säkert om detta håller. För det kan slå på något eller ett par mandat.

På onsdag räknas poströsterna och utlandsrösterna och innan dess är det svårt att slå fast någonting säkert.

Börjar arbetet redan idag med att hitta lösningar?
– Jag tror ju inte det kommer hända så mycket förrän man har hela resultatet klart, det kan vara något samtal hit eller dit möjligtvis. Men då blir det nog bara övergripande hur man ser på det. Jag tror ingen vågar gå in och säga något säkert nu när det är så preliminärt.

Kenth Williamsson säger att det är svårt att veta hur de andra partierna ställer sig just nu. Men han medger att det finns tankar kring hur en lösning skulle kunna se ut om hans egna parti skulle ingå i den kommande mandatperiodens styre av kommunen.
– Men det är klart att vi gärna, skulle vi välja partier så vet jag ungefär hur jag skulle tänka.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *