Nyheter

Williamsson: Stark gemensam välfärd

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Kenth Williamsson (S)

Kenth Williamsson (S), ledamot i kommunfullmäktige, svarar; 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– För mig är en stark gemensam välfärd för våra invånare den viktigaste frågan. För den ger en hög trygghet och jämlikhet. En bra förskola och skola för våra barn oavsett föräldrarnas ekonomi och en äldreomsorg och omsorg efter behov – inte efter plånbok. Det är grunden för ett starkt och tryggt samhälle.

Att peka ut den enskilt viktigaste frågan brukar inte vara helt enkelt då det finns mycket som vi måste ta tag i: Stora överskridanden i olika investeringar, kraftigt stigande hyreskostnader för tillfälliga lösningar, ett bristande underhåll och lokaler i dåligt skick som kommer stå oss dyrt, brist på bostäder, byggplaner och satsningar på attraktivitet som bad, fritid, kultur.

Men ska man se den enskilt viktigaste frågan så är det Trygga skolmiljöer för våra barn- elever och personal! Femklövern har verkligen misslyckats med att tillgodose skolans behov av bra och hållbara lokaler, underhållet av detsamma, sammanhållna och trygga skolområden och dessutom har investeringarna överskridits kraftigt. Paviljonger och tillfälliga lösningar på skolans område som knappt fanns för ett par mandatperioder sedan har blivit en del av samhällsbilden och kommer att kosta kommunen stora pengar.

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

– Det som är viktigt är att kommunen får fortsätta bestämma över mark och vattenanvändningen – inte om det finns ett veto eller ej. Då kan vi bestämma om, eller var det är lämpligt att ha vindkraftverk. Då blir det tydligt för såväl markägare, som fastighetsägare som exploatörer vad som gäller i vår kommun. (Är kommunen emot vindkraft så tar man bara bort dem i planen). Vi Socialdemokrater lyckades få igenom kravet på 35 db i vår kommun då vi ansåg att 40 db, skulle leda till för höga ljudnivåer för de som lever i närheten av vindkraften. Femklövern var däremot för en högre bullernivå på 40 db.

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Ja 

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat: 

Moderaterna 7 mandat
Centerpartiet 5 mandat
Liberalerna 3 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 11 mandat
Vänsterpartiet 1 mandat
Empartiet 2 mandat
Sverigedemokraterna 6 mandat

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid riksdagen. Ledamöter utses vid val vart fjärde år när du som är röstberättigad röstar i kommunalvalet.

Antalet ledamöter är 41 samt 27 ersättare. Kommunfullmäktige beslutar bland annat om budget och ekonomiska långtidsplaner, skatter, avgifter, årsredovisning, köp och försäljning av fast egendom, de utser även ledamöter i styrelser och nämnder och beslutar om inriktningsmål för nämndernas verksamhet.

Under mandatperioden 2018-2021 råder ett majoritetsstyre i Vaggeryds kommun. En ”femklöver” bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, har enats om en politisk plattform och har genom en så kallad teknisk valsamverkan majoritet i alla nämnder.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *