Nyheter

Y:et ett steg närmare förverkligande

Nyheter Järnvägslinjerna Värnamo-Jönköping och Värnamo-Nässjö med Vaggeryd som knytpunkt börjar närma sig byggstart

I den nationella transportplanen finns dessa insatser och bygge med i nästa plan period som gäller åren 2024 – 2029. Det handlar om att elektrifiera banorna samt bygga en helt ny järnvägssträcka från Byarum till Tenhult. För att sätta fart på planerna och komma gång kanske redan i slutet på 2023 har de tre kommunerna arbetat fram ett avtal om hur arbetet ska bedrivas och framförallt hur de ska finansiera ett tidigarelagt arbete. I dessa diskussioner har även regionen deltagit. De har nu kommit överens om att kommunerna satsar 100 miljoner och regionen 100 miljoner utöver det som sagts i den regionala transportplanen som är underlag för den nationella planen. Jönköpings kommun satsar 50 miljoner medan Värnamo går in med 27 miljoner och Vaggeryd bidrar med 23 miljoner kronor.

Dessutom blir det en del extra kostnader för Vaggeryds kommun då man kommer att behöva förlänga perronger och inte minst för att få kombiterminalen i Båramo elektrifierad.

Det finns flera syften med satsningen som innebär en miljöförbättring när man kan övergå från dieseltåg till eldrift, tiden att förflytta sig i länet minskas avsevärt och det blir en ökad möjlighet för godsfrakt på järnväg. I ett möte mellan kommunerna och Trafikverket diskuterade även möjligheten att använda de nya banorna i händelse av störningar på södra stambanan.

– Vi måste vara offensiva säger Gert Jonsson som är kommunstyrelsens ordförande i  Vaggeryds kommun och menar att om de inte är offensiva och får bollen i rullning finns risk för att hela projektet flyttas fram tidsmässigt. I värsta fall finns kan allt skjutas på framtiden och ramla över till nästa  nationella transportplan.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Y:et ett steg närmare förverkligande

Hörle och klevshult har station men hela norra delen av kommunen har man glömt bort.
Byarum bratteborg ekeryd?????

Osa

Nja; jag håller inte riktigt med Hr.S. i denna frååga. Det har varit ett par rundor med vånda och oklara frågor som jag nu tycker har klarnat ganska tydligt. Det brukar var så när det är stora projekt på gång. Med tanke på utvecklingen när det gäller miljön är det ett måste, så därför ser jag det som en naturlig sak att bygget kommer igång så fort som är möjligt, och önskar alla parter lycka till.

” spårbunden ”

Med dagens ekonomiska läge, statligt, regionalt och kommunalt lär det nog dröja rätt många år innan detta blir aktuellt.

Men drömma kan man ju alltid !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *