Nyheter

Yngste politikern när kommunen bildades

Nyheter En av politikerna från kommunsammanslagningen 1971 finns kvar i livet och det är Erling Flor (C) som har många minnen från framför allt 1970 då det gick så långt att civilministern fick komma för att ena Skillingaryd och Vaggeryd.

Erling Flor har täten. 14 april 1970 med sammanläggningsdelegerade på väg till Turisthotellet i Skillingaryd för lunch. Foto: Sven Storck  [1/9]

Erling Flor i radhuset i Vaggeryd med granne till Lagan. Det andas lite landet här och det trivs Erling med.  [2/9]

Lite paus hemma i radhuset.  [3/9]

Erling på besök i Braskabo i Bondstorp vid hembygdsfest i augusti 2021  [4/9]

Erling Flor hösten 2017 i fullmäktigesalen i Vaggeryd.  [5/9]

Erling Flor i Magnisa Stuga när årsskriften 1978 presenterades.  [6/9]

En stor tall i Uddebo som Erling gjort en hel del för att rädda. Arkivbild från 2017  [7/9]

Erling Flor 1977. Arkivbild  [8/9]

Beviset på att Erling 1967 utsågs till hedersordförande inom CUF, Centerns Ungdomsförbund.  [9/9]

Erling är född 1933 och var en ganska ung politiker i den delegation som till sist med hjälp från utomstående kunde ena de två köpingarna Skillingaryd och Vaggeryd.

– Övriga var äldre, säger Erling som trots sin ungdom till och med var en av dem dem som blev nominerad till motsvarande kommunalråd i dag.

Erling Flor är uppvuxen i Uddebo som ligger väster om tätorterna och det är ungefär en mil till både Skillingaryd och Vaggeryd. Närmast har det ändå varit till Vaggeryd då Uddebo ligger i Byarums församling och han har mestadelen av livet jobbat i Vaggeryd som 34 år som truckförare på Skanditrä.

Centerpartist

– Jag började tidigt i Slu, namnet på Centerns dåvarande ungdomsförbund, berättar Erling hemma i radhuset i Vaggeryd.
Han och hustrun Anne-Marie lämnade Uddebo för fyra år sedan sedan Ann-Marie hade börjat bli sjuk. Hon avled i mars förra året och givetvis är det ibland ensamt för Erling. Han är dock fortsatt engagerad inom kyrkan och lite annat. Han är en aktiv 88-åring. Anne-Marie lade exempelvis ned ett uppoffrande arbete inom Tjernobylbarnens Vänner.

Inom Slu blev Erling så småningom ordförande och på väggen i ett av rummen i bostaden finns ett diplom som berättar att Erling är hedersordförande.

Det blev mer och mer politik som roteombud och han var distriktsordförande för hela länets Slu i kring fem år.

I det kommunala blev fick han uppdraget i bland annat Cbk, den centrala byggnadskommittén. Det var även uppdrag kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Som en av de ledande politikerna i Vaggeryds köping kom han att ingå i den grupp som skulle förhandla med Skillingaryd om sammanslagning till en storkommun.

Feta rubriker

Båda köpingarna ville ha så mycket som möjligt av kakan och det handlade i första hand om de olika förvaltningarna. Det fanns kommunalhus i både Skillingaryd och Vaggeryd. Det blev en uppdelning till slut men efter mycket vånda och stort besvär. Tidningsrubrikerna var många gånger feta om exempelvis namnet på kommunen. Civiliminister Svante Lundkvist lyckades till sist ena trätobröderna.
– Så här 50 år efter kan man skratta lite åt det, men då var det allvar, säger Erling.

Erling Flor hade av partikollegan Sven Bengtsson föreslagits som ordförande i kommunstyrelsen redan i Vaggeryds köping och han ville även att Erling skulle kandidera till posten i den nya kommunen.

– Jag kände mig inte alls mogen för dessa uppdrag, säger Erling som även var aktuell för samma uppdrag 1976.

Han minns de flesta från dagen då allt skulle avgöras. Det var Bertil ”på Pumpen” Carlsson, Ture ”i Klevshult”, Bertil Hamlin, Birger Ekström, Nilseric Johansson, Åke Sköld och många fler.

Bra lösning

Den 1 januari 1971 var sammanslagningen ett faktum:
– Det löste sig bra till sist, sammanfattar centerpartisten.
Det hade inte alls varit lika bra om Skillingaryd gått söderut till Värnamo och Vaggeryd norrut till Jönköping. Då hade man kommit alldeles för långt från besluten.

88-åringen följer än i dag den politiska debatten men numera är det mest till kyrkan han går. Han har varit kyrkvärd i tolv år men 2021 är det mest kyrkfrukostarna som gäller:
– Skönt att de kan anordnas nu igen, säger han och tänker på det långa uppehållet av olika aktiviteter med anledning av coronapandemin.

• Läs gärna mer om Erling i boken Byarums Hembygdsförenings Årsbok 2018 sidorna 133–141. Det är Siv Sandahl och Kåre Boberg som presenterar en fin artikel.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Yngste politikern när kommunen bildades

Köpte vårt hus 1971 och alltså bott i 50 år på Sturegatan. Mina vänner trodde aldrig jag skulle trivas i Skillingaryd. Fel hade de. Trivs jättebra här. Men lite fundersam var jag om att många invånare hade bekymmer med Vaggerydsborna och vice versa och att de bråkade om vad kommunen skulle heta och var kommunalkontoret skulle vara. Men nu har det lugnat ner sig tack och lov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *