Fotboll

Anes vill bygga vidare på den inslagna vägen

Fotboll Tunga spelarförluster och bottentippade i allsvenskan. IFK-tränaren Anes Mravac ser dock positivt på tillvaron. – Jag tror på det här laget och hela föreningen, säger han.

Victor Eriksson har flyttat till Minnesota. Albion Ademi har lämnat för spel i den kinesiska ligan. Oscar Johansson följde med Kim Hellberg till Södermalm där han nu ska joxa med trasan på Tele 2 Arena.

”Vår prägel kommer växa fram”

Det är tre spelarförluster som sticker ut. Även Kim Hellbergs sorti svider nog hos en och annan IFK:are. In kliver Anes Mravac som handplockades av just Hellberg som assisterande tränare inför fjolårssäsongen. När han tillfrågas om vilken prägel han vill sätta på laget så tar han själv upp spelarförlusterna.
– Det är tränarnas uppgift att anpassa anfallsspelet till det material vi har idag. Samma sak med försvarsspelet. Vår prägel kommer växa fram utifrån det.

 

Tränaren Anes Mravac. Foto: Jim Carlsson

Profilen på IFK Värnamo har varit att man vill äga bollen och kontrollera spelet så mycket som möjligt. Den profilen vill Anes Mravac bygga vidare på.
– Det är det som lagt grunden till att man spelar den fotboll man gör idag. Vi vill driva och dominera matcherna med bollen så mycket som möjligt. Sedan vill vi vara aggressiva i vårat försvarsspel, men ibland måste man kunna anpassa olika delar av spelet beroende på vilka spelare som finns tillgängliga. Alla tränare som varit här är ju offensivt lagda i sitt tankesätt. Det ska vi fortsätta vara.

Utvecklingsbart lag

Anes Mravac fortsätter:
– Som tränare står jag för en offensiv fotboll och ska man nå utveckling som både tränare och spelare så tror jag att det är viktigt att ta den offensiva fotbollen till nästa nivåer och försöka utveckla den. Men offensiven och defensiven hör ihop och då tittar vi på hur vi ska försvara för att kunna vara ännu bättre offensivt när vi vinner boll. Ska det vara man-man eller zon? Det beror på vilka spelare man har tillgängliga och vilket motstånd man har.

En hel del namnkunnigt folk har försvunnit. Men samtidigt finns det en hel del intressanta spelare kvar på IFK-gården.

Känslan är att ni har ett talangfullt och utvecklingsbart lag.
– Så är det. Tiden får utvisa hur långt man kan ta deras utveckling. Det är vår uppgift i ledarstaben att göra ett så bra som möjligt med dessa spelare för att de ska växa in i den allsvenska kostymen.

En som kommer bli viktig i år är Simon Thern och är den första tränaren nämner när han får frågan om nyckelspelare i år.
– Man kan säga att vi kommer ha många fler nyckelspelare i år där man får portionera ut ansvaret. Det blir fler som får ta ett större ansvar, säger Anes Mravac och fortsätter:
– Gustav Engvall kommer ha en viktig roll. Calle Johansson likaså. Ajdin Zeljkovic kommer få ta ett större ansvar. Freddy Winsth var inte startspelare ifjol, men är väldigt viktig för den här gruppen. Han visar hur man jobbar med saker i vardagen, hur man hjälper till att driva träningar och helheten för att det ska bli så bra som möjligt.

 

Freddy Winsth. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

Man har vunnit mer än man förlorat på försäsongen.
– Vi har haft blandade insatser skulle jag säga. Vi har haft några matcher som varit bra, som Öster hemma. Sedan har vi haft några sämre. Men det har varit viktigt att få med oss de bra matcherna för att se vad vi gör bra. Men också de sämre insatserna, att se att den här nivån kan vi inte sjunka till i allsvenskan. När vi hamnar i de stunderna i allsvenskan där vi inte är på den nivån vi ska vara, hur gör vi för att snabbt komma ur det. Såna saker är viktiga.

Allsvenskan för IFK Värnamos del drar igång på måndag då Elfsborg står för motståndet på bortaplan. Nästa söndag stundar hemmapremiär när Gais kommer på besök till Finnvedsvallen.

Gustav Engvall. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *